Lavendelhjärtan

Lavendeln på min balkong luktar så gott att jag blev inspirerad att göra doftkuddar. Jag har torkat en del blommor från plantan på balkongen men det räcker inte till mycket. På hälsokosten köpte jag därför en låda torkade lavendelblommor. Det var en låda med 100 gr och det visade sig räcka väldigt långt.I en låda har jag sparat en bit av ett trasigt lakan. Ett arvegods från farmor. Antagligen hade hos sparat det p.g.a det vackra vitbroderiet. Vilket arbete! Jag kom på att det går att använda för att göra hjärtan fyllda med lavendel. Det gjorde lite ont att klippa sönder broderiet men samtidigt så känndes det bra att kunna återvinna det till något användbart.Jag klippte till hjärtformade bitar som jag sydde ihop. För att kunna hänga upp hjärtana sydde jag fast band och fick användning för alla bitar av band och spetsar som jag sparat. Hjärtana fylldes med lavendel och fiberfill. Lavendeln luktade väligt starkt och jag tror att det hade luktat för mycket om jag inte fyllt ut med något annat.Inget hjärta blev det andra likt. Det råkade bli fem stycken på en kväll i lite olika tappningar. På ett hjärta sydde jag en söm med röd tråd längs med kanten när jag vänt det rätt väg. Sedan fyllde jag det som de andra. Sömmen gjorde att öppningen inte syns så tydligt.Ett annat hjärta fick en bit grönt tyg under. Det syns lite svagt under den fina hålsömmen.Det var mycket enkelt och roligt att sy så det kan nog bli en hel del presenter framöver. Förutom de som ska ligga i mina egna garderober och skåp såklart.Kanske...

Ett par gamla skitiga och rostiga gavlar till en soffa. Kan det vara något?
Äggoljetempera på teburkshyllan

Jag har varit nyfiken på att prova att måla med äggoljetempera. Min mamma målade korgar med egengjord färg när jag var liten och det såg spännande ut. Jag hade tur och mamma hade kvar en massa torra färgpigment i små burkar. Det går också att köpa i färgaffären. Det fanns lite olika recept på nätet men jag använde mig av det här:

Recept grundfärg äggoljetempera:

1 del ägg
1 del linolja
1 del vatten
1 msk terpentin

Jag hällde upp det råa ägget i en måttkanna så att jag kunde se hur mycket jag skulle ta av linolja och vatten. Jag blandade sedan ut färgpigment med lite av grundfärgen till en jämn gegga för att undvika klumpar. Sedan blandade jag ned det i grundfärgen. Det blev ganska mycket grundfärg för min lilla hylla så jag hade kunnat nöja mig med att bara blanda lite färg åt gången. Färgen luktar gott av linolja och blev ganska tunn. Hyllan såg laserad ut de första varven med färg. Också fint om man gillar det. Är nog en perfekt färg om man vill ha något lite shabby. Det går att torka av kanter m.m. om man vill. Men jag vill ha lite mer täckande och målade 4 varv innan jag blev nöjd. Färgen torkar långsamt. Det tar två dagar innan den är övermålningsbar. Jag slipade lätt med fint sandpapper innan jag målade sista vavet. Sedan fick den torka i mer än en vecka innan jag satte upp den. Hyllan fick ett lite nött utseende. Jag borstade den med en rotborste för att få en blankare finish.Hyllan blev kanske i smalaste laget men det får väl bli små teburkar.


Minivitrin

För flera år sedan hittade jag ett gammalt fönster hos min mor och far. Samma typ av fönster som sitter i utedasset hemma i Sidensjö. Jag gillar gamla fönster och byggde ett litet skåp där fönstret blev en vitrindörr. Av någon outgrundlig anledning laserade jag skåpet i blått. Jag som inte ens gillar blått. Tidigare i sommar hittade jag den här tapeten i en stuga där farmor och farfar bodde på sommrarna.Det är samma tapet som sitter på väggarna i det gamla häbbret där de bodde när de tog korna på sommarbete. Det är en härligt klar, ljusgrön färg i botten. Så fin!Jag har målat om det lilla skåpet så att det blev vitt. Tvättade med målartvätt och slipade det först. Målade med halvblank lackfärg som fanns kvar från ett tidigare målat köksbord och stolar. Sedan tapetserade jag baksidan. Det var lite pilligt och tapeten gick inte att skära efter det att jag klistrat den. Men fint blev det!Själva fönsteret ville jag inte måla med täckande färg eftersom det är så fint som det är, så jag använde det som var kvar av äggoljetemperan. Fönstret fick en fin ljus nästan laserad färg.Fönstret är monterat och nu saknas bara en knopp. Har inte bestämt ifall jag ska återvinna det gamla eller hitta en ny. Det kanske kan bli föremål för loppisjakt i sommar.
Vitt vitt och vitt

Kan inte hjälpa det. Jag gillar krispvita kläder. Synd bara att de inte är vita så länge. Har fått tag på tätvävd tunn bomull som bl.a. blivit ett linne.Har sytt om och ändrat en del men tror nu att jag är nöjd. Som axelband tog jag lite spets som blivit över från ett tidigare projekt. Lite rynk längst fram blev också fint.Linnet har sidoveck s.k. inprovningar för en bättre passform. Enklast är att prova ut dem med plagget på. Ibland är höger och vänster sida inte likadana och då är det bäst att nåla och testa vad som ser bra ut.Jag har sytt in sömmarna så att linnet nästan ser likadant ut på in och utsidan. Inga sömmar som fransar sig. Längst ned en bred kant och sprund i sidorna.Funkar bra till solbrännan :)


Inlagda formar

Semester är skönt. Man hinner med så mycket småpill. Som t.ex. att konservera bakformar.Och pepparkaksformar.Balkongträdgård

Trädgård på balkongen är nog det som jag är redo för än så länge. Hittade en gammal balja hos mor och far som fick bli köksträdgård.Här sprudlar plocksallad, senapskål, lavendel och timjan. Dags att skörda!Min gamla potatispanna som stått i ett köksskåpet det senaste åren fick sätta livet till och bli odlingsplats.Jag älskar smultron så jag kunde inte låta bli att köpa en planta. De är både goda och snygga.Olika klätterväxter har börjat krypa uppåt. Förhoppningsvis kommer bland annat luktärter att blomma här senare i sommar.En rosmarin sprider fantastisk doft.Och så Tagetes så klart. För det fantastiska orangea färgen.

Kanin Kanin blev en katt

På semester i Åre hittade jag världens sötaste kanin sydd i tyg på hemslöjden. Funtad som jag är tänkte jag att det där kan jag göra själv. Satt en kväll och knåpade på ett mönster men det blev inte riktigt som jag tänkt. Surfade istället in på mina bibliotek och hittade massor av böcker. Många om att sy nallebjörnar men av alla jag lånade fastnade jag för den här.En riktig walldorfbok från 70-talet med härliga mönster på djur som helst ska sys i naturmaterial och se så naturliga ut som möjligt. Inga elefanter i galna tyger där inte. Jag blev helt kär i alla djuren som tillhör bondgården. Jag vill genast sy en liten bondgård. Oj så pilligt men roligt! Tur att det finns barn som man kan trakassera med presenter. För att testa av mönstren så började dock med att sy en liten katt.Fördelen med att sy mycket är att jag numer har så mycket material hemma att man lätt kan börja på en gång när andan faller på, utan dyra inköp. Katten är sydd i fuskmocka som är kvar från långt tillbaka när jag sydde en kavaj/jacka. Tyget funkade superbra. Det fransar inte alls och därför går det att sy riktigt nära kanterna. Bra när det är trångt och små marginaler.Försökte mig på att brodera gröna kattögon. Måste skaffa något annat broderigarn så att den lille stackarn kan få en nos också. Sambon har döpt den till Samsung.Han får väl visa rumpan också.

RSS 2.0