Adventskransen

Lite donat blev det i helgen även om den rätta julstämningen inte infunnit sig. När doften av hyacinter sprider sig så kanske det hjälper till.


Tekopparna fick agera hem till hyacinterna i år också.Några hyacinter ställde jag helt enkelt ned i de tomburkar som blev över efter gårdagens chili con carne. Jag gillar designen på Heintz vita bönor.Har fixat en krans till ytterdörren också. Harvade runt i skogen tidigare i höst för att leta mossa. Jag vill helst ha kortluggig mossa. Antar att den är fruktansvärt fridlyst men jag kan ärligt säga att jag inte vet. Mossan lindade jag runt en halmkrans.En liten pingvin fick bli det enda pyntet på kransen.Förutom randiga snören och svarta band.Banden fäste jag längst uppe, ovanpå dörren för att slippa fula hål eller kladd efter tejp.


Pimpad prylhylla

Förra året råkade jag köpa en prylhylla på loppis. Vet inte riktigt varför. Tycker att de är både barnsliga och roliga och ett bra sätt att samla och visa upp saker. Hyllan var spraymålad med guldfärg. Så här såg den ut före.Jag ville att själva hyllan skulle vara vit så jag tänkte själv spraymåla den. Lätt, tänkte jag eftersom det är massor med små pilliga fack och svårt att komma åt med pensel. Fel hade jag. Sprayfärgen fastnade inte, rann och vägrade att ta sig in i skrymslen och vrår. Efter TVÅ burkar med sprayfärg gav jag upp. Då var det mesta bara gavlarna som var vita. Fick plocka fram pensel och färg och det gick hur bra som helst.Baksidan tog jag bort innan målningen eftersom jag vill ha olika mönster i de olika facken. Jag har roat mig med att leta i mina gamla heminredningstidningar efter fina mönster.Många bilder är tapetreklam, tygmönster eller liknande. När jag tog bort baksidan så syntes ett tydligt rutmönster i guldsprayfärg. Det gjorde att det var lätt att klippa ut lagom stora bitar och klistra fast på baksidan. Men först hade jag roligt med att bestämma vilka bitar som skulle vara vart.Jag vet fortfarande inte vad jag ska ha den till men nu är den mycket finare. Tycker jag.

Mobilfodral

Det blev till slut en Samsung Galaxy W efter mycket pillande på olika telefoner. Det resulterade i att viss tid ägnades i helgen åt att sy ett fodral så att den inte skadas i väskan. Letade bland olika restlager och i garderoben efter olika tyger. Helst ett mjukt som innerfoder och ett lite stadigare som yttertyg. I vanlig ordning så blir inte allting rätt från början så det slutade med att jag gjort tre mobilfodral innan helgen var över.I slutändan fastnade jag för det gula som också är den absolut enklaste modellen. Jag sydde först en lång tub som är dubbelt så lång som mobilen + extra tyg för att kunna fästa en knapp.

sy mobilfodral

Sedan sydde jag ihop den ena änden. Men först såg jag till att den tidigare sömmen hamnade i mitten och inte i sidan.För att få en "botten" på fodralet så sydde jag en söm, lika bred som botten ska vara, i hörnen.Sedan vände jag på "tuben" och då blir botten så här fin.Sedan sydde jag ihop tuben i den andra änden och stoppade ner den ena halvan i den andra. Det är egentligen samma princip som toppluvorna. Jag sydde sedan ett knapphål och satte fast en knapp. Jag vill inte ha en knapp mitt på mobilen som kan skada. Superenkelt!De två andra fodralen inspirerades av den här beskrivningen på Fuldesign. Istället för att sy ihop innertyg och yttertyg samtidigt så att den blir en synlig söm på insidan så sydde jag ihop innerpåsen och ytterpåsen för sig. Inga synliga sömmer varken på utsidan eller insidan. Det bästa är att sy ihop påsarna innan man syr ihop tygerna i locket. Det är också bra att tänka på att innerpåsen ska vara lite mindre än ytterpåsen. De blev båda i minsta laget så jag kanske får skänka dem till någon med en mindra telefon. Därför har jag inte heller satt fast någon kardborre som stängning. Om jag känner mig flitig så kanske jag gör ett nytt försök till med det rutiga tyget. Jag gillar färgerna.Den röda blev också fin. Yttertyget från Ikea och inntertyget en gammal t-shirt.

eget mobilfodral


Myshörnan

I vårt lekrum finns det ett burspråk som vi inte riktigt har vetat vad vi ska göra av. Jag har länge velat göra en sittbänk i "hålet" men inte riktigt hittat något som passar. Funderade både på att hitta en passande möbel, ställa in köksskåp eller kanske bygga något eget. Så här såg hålet ut från början.Under fönstret satt en brun fönsterbräda som var för kort för fönstret. Det såg väldigt fult ut (hur tänker folk?) så steg ett var att ta bort den. Men först efter att pappa flyttat på elementet för att kunna skruva bort åbäket. Det visade sig omöjligt att hitta något skåp som passade i hålet. Istället så jag köpte ett hyllplan som var måttanpassat för att passa i utrymmet. K-rauta var mycket hjälpsamma och kapade det till rätt mått. Hyllplanet lade jag ovanpå ett skåp som jag hittade på blocket.Skåpet ser sådär shabby chick ut. Jag funderade på att måla om men beslutade att det är rätt fint som det är. Med nya knoppar så blev det jättefint. Jag gillar att dörrarna har speglar. Där finns också plats för en hel del förvaring.Ovanpå skåpet lade jag en madrass som jag klädde in i manchestertyg. Om man tittar noga ser man att skåpet inte går hela vägen in mot väggen men det syns inte eftersom det står en bokhylla i vägen. Hyllplanet är både längre och bredare än själva skåpet.

kudde tyg ikea

Ett gäng kuddar behövs också så klart. Tyget med flodhästar kommer från ikeas barnkollektion.

kuddfodral ikea

Den bakre kudden har också ett tyg från ikea och den främre kudden är ett vanligt rött örngott som jag sytt fast ett hjärta på. Det rutiga tyget kommer från Åhléns. Jag vek in kanten kring hjärtat och sydde fast "viket" med en söm. Det var sedan lättare att sy fast det på örngottet. Jag sydde men enkla langettstyg direkt på örngottet. Det gör det lätt att ta bort hjärtat ifall jag skulle tröttna på det. Vill du lära dig langettstygn så har Husmodersskolan en bra beskrivning.

kuddar sy egna

Jag har ockå roat mig i helgen med att göra en egen variant av fönsterbräda. En som går från kant till kant den här gången. Och ganska smal så att man fortfarande ska kunna sitta bekvämt. Nu har jag någonstans att ställa läslampan och den obligatoriska tekoppen. Det enda som saknas nu är de klädda knapparna på madrassen.

Gardin med bollfrans röd med vita hjärtan

Gardinen sydde jag tidigare i somras. Tyget är retro från tradera och bollfransen likaså. Allt är väldigt rött i myshörnet. Den röda svamplampan ger också ett härligt rött sken.Återstår bara att krypa upp och mysa. Som tur är har det det varit riktigt höstrusk. Som gjort för att sitta inomhus och titta på höststormarna.

RSS 2.0