Japansk bindning

Innan jag gick på bokbindarkurs så började jag med en anteckningsbok med Japansk bindning. Det är ett sätt att binda ihop böcker som inte är så komplicerat. Jag började med att vika papper A3papper på mitten och sedan skära av dem så att de fick en mer kvadratisk form.

binda en bok, bind en bok, binda in en bok, DIY

Jag klippte sedan till två stycken kartongbitar till pärm i samma storlek. Jag valde en ganska tunn kartong för att det den ska vara lättare att bläddra i. Jag måttade sedan fem hål där stygnen ska sitta. Jag använde en syl för att göra hål genom både karongen och papprena. Jag fick håla i omgångar eftersom det var så tjockt.

Gör en bok, japansk bindning, pyssel, DIY

Sedan limmade jag fast ett tyg runt kartongbitarna. Jag använde ett lim som jag blandade av hälften tapetklister och hälften trälim. Jag satte limmet på kartongen och sedan lade jag dem på tygbitarna och vek in kanterna. Det är viktigt att inte använda för mycket lim för då går det igenom tyget. Tyget fastnar också väldigt fort så man har inte mycket tid på sig att justera ifall det blir snett. Eftersom jag valt ett mönstrat tyg så blir det inte så fint om mönstret är snett.

Börja med den bakre pärmen som kommer att synas minst ifall något skulle gå fel. Jag limmade sedan fast ett papper på insidan av pärmarna för att täcka tygkanterna Sedan fick pärmarna ligga i press i ett dygn för att hinna torka ordentligt.

gör en bok, DIY,pyssel, gör det själv

Sedan var det bara att sy ihop boken. Jag använde mig av broderigarn och en trubbig nål men det är säkert bättre att använda någon mer slitstark tråd. Det finns olika sätt att binda japanskt. Om du vill se hur stygnen är gjorda finns en beskrivning här. Om jag skulle göra en bok igen så skulle jag dela pärmarna i två delar så att det blev ett mellanrum precis där pärmen viker sig när man öppnar boken. Nu blev det lite bubbligt och tjockt precis i viket.

Sara syr en bok

Jag har varit på kurs. Det är så roligt att lära sig nya saker. Jag har alltid älskat böcker och nu har jag fått lära mig om bokbinderi. Oj oj oj vad många steg det är innan det blir en bok. Och vad många saker som kan gå fel. men jag tycker ändå att resultat blev superbra.

bokbinderi anteckningsbok binda böcker

Det blev en anteckningsbok med hårda pärmar som är rätt kvadratisk. Pärmarna är klädda med klot. Ett slags pappersklätt tyg. Jag kunde inte motstå den chockrosa färgen.

bokbinderi, DIY, bind en bok

Den ser faktiskt ut som en riktig köpes. Vi fick också göra en mindre anteckningsbok för att öva på att sy i papper och testa olika tekniker. Bara att sätta igång och skriva!

RSS 2.0