Mümsigaste müslin

Jag har testat att göra min egen müsli och är helt såld på resultatet. Till och med morgnarna känns lite lyxigare och godare med denna kalasfrukost. Man kan använda i princip vad som helst som man gillar och tycker är gott men här kommer min blandning.

1,5 dl rostade hasselnötter
1,5 dl rostade havrekorn
1 dl rostade solrosfrön
1 dl rostade pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl rågflingor

3 msk honung el sirap
3 msk olja
6 msk koncentrerad äppeljuice
rikligt med kanel
kardemumma

Jag rostade alla ingredienser i torr stekpanna. De rostades var för sig eftersom de kan ha olika rostningtid. Hasselnötterna gnuggade jag bort skalet på och delade/hackade grovt med kniv. Sedan blandade jag ihop alla ingredienser till "kladdet" i stekpannan och lät allt smälta ihop. Sedan rörde jag i alla torra ingredienserna i stekpannan och lät allt stekas på svag värme i ca 20 min. Var försiktig så att det inte bränns. Man kan köra müslin i ugnen också. Jag har testat detta en gång tidigare men den brändes vid och blev kolsvart väldigt snabbt så den här gången tog jag det säkra för det osäkra och stekte istället. När müslin svalnat så förvara den torrt.

recept egen müsli

Müslin har jag toppat med hackade torkade aprikoser, gojibär, tranbär, sultanrussin och bananchips. Allt detta hittades i lösviktshyllan på ICA. (De ska inte förvaras med müslin. Då blir de knallhårda.) Sedan är det bara att äta och njuta.

recept müsli

Mera hjärtan

Före jul sydde jag några fler lavendelhjärtan. De två finaste slog jag in i paket och glömde bort att fota. De är sydda av ett trasigt lakan med vackert vitbroderi.
Julgranarna

Man skulle kunna tro att jag fått dille på julgranar. Inte mindre än sex stycken i vår lilla trea under julen.Mest nöjd är jag nog med den här som står i sovrummet. Hittade julgransfoten i mörkgrönt glas på Röda Korset och den är SÅ vacker.

Adventsgran julklappar jul

Gran nummer två står i vardagsrummet och är klassiskt röd. Zinkhinken funkar bra som julgransfot. Hinken är fylld med sand för att granen ska stå stadigt. Fördelen med hinken är att man behöver inte vattna granen så ofta.

julgranspynt, flugsvamp, polkagrisstång

Granen är fylld med gamla pumlor, flugsvampar, och polkagrisstänger. Peters elgitarr är också med.I lekrummet står tre pyttesmå granar som jag ryckte upp med rot och allt när jag var hemma i Sidensjö. De andra två pallades på en utflykt med en kompis. Komplett med fika och glögg i termos.

coca-cola

Coca-colaflaskorna är så fina. Jag tänker mig att det snart kommer att stå några snittblommor i dem istället för granar.Den sista granen byggde jag av mossa precis som utegranen. Jag använde en bit myggnät som jag gjorde en strut av. Struten kläddes sedan med mossa. Tänkte ta den till jobbet men den kom aldrig längre än till hallen. Helt utan pynt blev den också.

gör din egen gran av mossa

Bondgården

Det blev en bondgård till slut i alla fall. Alla djuren är sydda i mönster från boken "Sy mjuka djur" av Karin Neuschütz.Hästen sydde jag i en bit fuskmocka som blivit över från en jacka som jag sydde en gång. Tyg som inte fransar sig är perfekt eftersom det blir enklare om man kan sy med så lite sömsmån som möjligt.

Sy mjuka djur sy en häst

Lite mohairgarn som blev över sedan jag virkade en sjal fick bli man och svans.

sy mjuka djur sy en ko

Kossan är jag mest nöjd med. Den ser visserligen rätt biffig ut men den fick helt rätt former i ansiktet. Tyget är en fuskpäls i vitt och brunt från Ohlssons. Ett tyg som inte heller fransar sig.Juvret var lite mer än nödvändig pilligt. Kossan fick inte heller några horn eftersom jag inte lyckades göra några bra. Men kor idag har ju sällan hornen kvar så det kanske får gå.

sy mjuka djur, sy en gris

En mammagris och en liten kulting blev det också. De syddes i filt som var lite för tunnt. Det kändes nästan som att stoppningen var på väg ut genom tyget ibland.

sy mjuka djur, sy gris

Men söta blev de.

sy mjuka djur, sy en kulting

Egentligen ska väl en gris ha många kultingar men den här fick bara en.

sy mjuka djur, sy får

Fåret sydde jag först av alla som en test. Det syddes i vit frotté som gärna fransade upp sig och det var inte det bästa tyget att sy i. Alla djuren är stoppade med samma fiberfill. Det går åt mycket mer än man tror. Framför allt om man vill att de ska få stadiga ben.Nu saknar de bara en ladugård att vara i.Jag broderade enklast möjliga ögon med svart broderigarn.

sy mjuka djur sy en bondgård

RSS 2.0