Sommar med Ewert

Kanske inte riktigt lika helhylle som "Sommar med Ernst". Det är mest jag som går barfota och pappa svär lite mer än vad Ernst gör.

Pappa beklagade sig över att det inte fanns något att göra i regnvädret så jag tipsade om att det kanske var dags att fixa bron framför häbbret där jag sover. Det är förenat med livsfara att ta sig in där just nu. Trasiga bräder, brännäslor och en björk (!) är hinder som ska forceras.Så här såg det ut innan. "före pappa" så att säga.Och så här ser det ut "efter pappa". Pappa passade på att leka med minigrävaren för att få bort lite jord. Undertecknad har inte gjort så mycket mer än att kärra bort jorden ooch lägga plattor.Lite jordigt fortfarande.Men finfin att sitta och sola på. Fast just nu ägnar jag mig mest åt att ligga i gräset och läsa.

Fanett del ett - kärlek vid första ögonkastet

Det har regnat och varit trist mest hela veckan. Till och med gullregnet verkar nere.Som tur är så behöver jag inte ha tråkigt då jag tagit med kökstolarna till mamma och pappa. De ska få en annan färg.

Edsbyverken, fanett, måla om, fanér

Första gången jag träffade en fanettstol var på jobbet. Jag letade efter något på vinden när jag fick syn på denna skönhet. En svart pinnstol som skavd och nött stod gömd i ett mörkt hörn. Jag förälskade mig genast i modellen och på undersidan av sitsen fanns modell och fabrikör stämplat. Stolen fanett tillverkades av Edsbyverken under 50-60 talet. Den är rätt så vanlig och finns nog i många källare, sommarstugor eller vindsförråd. Ibland kostar de nästan ingenting på loppis och ibland uppemot tusenlappen. Den är designad av Ilmari Tapiovaara och såldes med slogan "Fanett, som ett fjun så lätt". Jag är löjligt förälskad i formen.

Pinnstol fanett edsbyverken måla om

Jag har efter många om och men fått tag på fem stolar från olika loppisar. Det är lite roligt att man också kan se vart de är sålda. Två stycken levererades tydligen till Domus i Umeå och två till en möbelbutik i Råneå. Fyra av stolarna är träfärgade. Jag har nu tänkt att alla ska bli svarta. Det skär lite i hjärtat att behöva göra om stolar i så fint skick. Men det kan inte hjälpas. Jag kan inte riktigt med den gula tonen.Eftersom pinnarna är runda så hjälper det föga att jag har en superfin slipmaskin. Det är bara att sätta igång och slipa pinnarna för hand. Många pinnar blir det...


Pusselpyssel

De senaste två åren har jag suttit i en styrgrupp för ett projekt på jobbet. När vi avslutade gruppen fick jag en rolig present. Ett pussel.  Men inte vilket som helst.

fotopussel, pussel av ett foto.

Såklart är det en bild av oss i styrgruppen. En rolig idé tycker jag och en perfekt present. Det finns massor av tjänster på nätet. Bara att ladda upp sin bild och så kommer pusslet hem i brevlådan. Enkelt!

Det tar sig

Det har varit en otroligt kall vår. Det är inte många grader på nätterna och syrenerna blommar i början på juli. Trots detta så växer det på balkongen.

Odla på balkong

Klätterkrassen har försiktigt krypit upp ur jorden och börjat sträcka på sig.

plommontomat odla på balkong

Och tro det eller ej men tomatplantan har fått små små tomater. Tomaten har jag ibland tagit in på nätterna för att den ska få en jämnare temperatur och det verkar den ha gillat.

Sallad odla på balkong

I vanliga fall brukar jag plantera ruccola men det det var slut på frön när jag skulle handla. Istället blev det en mixpåse med sex olika salladssorter. Det är redan dags att skörda och imorse blev det sallad på frukostmackan.

lavendel kryddor odla på balkong

På vårens megaloppis på Nolia så fyndade jag denna byrålåda. I "luktlådan" har jag planterat lavendel, timjan och rosmarin. Sånt som luktar gott. Jag har använt samma hållare som för den tidigare balkonglåndan. Som tur är går de att justera bredd och höjd på dem så att de passar till lådan.

odla i en byrålåda på balkongen

Lådan kommer från en gammal färgaffär och har innehållit Zinnoberrött. Jag klädde lådan med plast innan jag planterade och lade riktigt mycket lecakulor i botten eftersom jag inte vill göra hål i lådan. Än så länge verkar växterna trivas.Trivs gör också den fina Million bells som jag fick av jobbet när vi avslutade ett projekt där jag suttit i styrgruppen. Fint shockrosa och växer så det knakar.

RSS 2.0