Fanett del ett - kärlek vid första ögonkastet

Det har regnat och varit trist mest hela veckan. Till och med gullregnet verkar nere.Som tur är så behöver jag inte ha tråkigt då jag tagit med kökstolarna till mamma och pappa. De ska få en annan färg.

Edsbyverken, fanett, måla om, fanér

Första gången jag träffade en fanettstol var på jobbet. Jag letade efter något på vinden när jag fick syn på denna skönhet. En svart pinnstol som skavd och nött stod gömd i ett mörkt hörn. Jag förälskade mig genast i modellen och på undersidan av sitsen fanns modell och fabrikör stämplat. Stolen fanett tillverkades av Edsbyverken under 50-60 talet. Den är rätt så vanlig och finns nog i många källare, sommarstugor eller vindsförråd. Ibland kostar de nästan ingenting på loppis och ibland uppemot tusenlappen. Den är designad av Ilmari Tapiovaara och såldes med slogan "Fanett, som ett fjun så lätt". Jag är löjligt förälskad i formen.

Pinnstol fanett edsbyverken måla om

Jag har efter många om och men fått tag på fem stolar från olika loppisar. Det är lite roligt att man också kan se vart de är sålda. Två stycken levererades tydligen till Domus i Umeå och två till en möbelbutik i Råneå. Fyra av stolarna är träfärgade. Jag har nu tänkt att alla ska bli svarta. Det skär lite i hjärtat att behöva göra om stolar i så fint skick. Men det kan inte hjälpas. Jag kan inte riktigt med den gula tonen.Eftersom pinnarna är runda så hjälper det föga att jag har en superfin slipmaskin. Det är bara att sätta igång och slipa pinnarna för hand. Många pinnar blir det...

Möbler | |
Upp