Skedskyltar

Jag har aldrig riktigt förstått varför man ska skylta det man odlar. Vet man inte vad man planterat? Är det bara för att jag har så små odlingar som jag kan hålla rätt på vad jag petat ned i jorden? Jag kunde dock inte motstå frestelsen att göra några skedskyltar.

Skyltar till trädgården gjorda av gamla skedar

Jag köpte några gamla skedar i nysilver på loppis. De är rätt så stora för ändamålet men det vad jag hittade. Jag tog en gummiklubba och bankade ut skeden så att det blev platt istället för skålad. För att skydda ytan på skeden hade jag en bit läder under medan jag bankade på dem. De måste ha varit i olika material för en del var lättare än andra att banka ut.Sedan använde jag metallstansar för att stansa ut bokstäver i den platta delen av skeden. Stansarna lånade jag av min syster som använt dem till att göra smycken. De är som små metallstavar med en bokstav längst ut. Finns t.ex. att köpa här. Pappa fick låna ut en slägga och ett städ när jag skulle stansa men jag fick ändå ta i en hel del. Lite precisionsarbete men jag gillar att bokstäverna inte är helt raka. Det beror säkert också på materialet i skedarna hur hårt man måste slå.På en del så fyllde jag i bokstäverna med svart vattenfast tuschpenna. Det som kom utanför putsade jag bort med lite tandkräm. Om man vill att skyltarna ska vara blanka så kan man putsa upp hela skeden med tandkräm. Jag tyckte att det var fint med lite patina så det fick vara kvar.

Skylt för ogräs till trädgård

Det blev också en skylt med texten ogräs. "Cruseferae" är det latinska namnet för växten åkerogräs. Kul va! Vem har inte ogräs någonstans i trädgården. Sedan är det bara att peta ner skedarna i jorden. Hur fint som helst. Jag skulle vilja göra några mindre skedar också. Vi får se ifall det blir någon loppislycka i sommar.

Pappa kan själv

För ett tag sedan blev jag lite kär i en träpall som figurerade i ett nummer av Sköna Hem. Jag gillar att den ser lite ruffig och naturlig ut. Enlig reportaget är den importerad från Senegal och bor nuförtiden i London.

Inspirationsbild från sköna hem. Träpall.

Trä som trä tänkte jag och frågade pappa om det kan vara svårt att göra med motorsåg. Det visade sig att det var svårt. Men pappa testade två storlekar och lite olika teknik. Tydligen blev det lättare med något avsmalnande ben istället för helt raka. Så här fint blev det!

Träpall gjord med motorsåg i ett stycke

Rejäla som bara den och håller för att sitta på. Kan nog bli fina som soffbord/sidobord också. Nu är det bara att hoppas att de inte spricker när de torkar. Jag har tänkt att jag ska slipa "sitsen". Ev. så slipar jag till resten av pallarna också och oljar in dem. Men jag vill inte att de ska se för städade ut.

Tvärsnitt genom träpallen

Det är fashinerade att titta på årsringarna och försöka räkna hur länge trädet har växt.

En haklapp till Elvin

Jag hittade en liten bit vaxduk hemma som precis räckte till en liten haklapp. Har sett flera olika varianter på samma tema. Det var superlätt och väldigt roligt att sy. Vanliga kantband och en liten bit kardborre så var det klart. Den blev rätt så liten men det går säkert att förstora mönstret vid behov. Mönstret hittade jag hos Systickan.

sy en haklapp i vaxduk gratis mönster

och en boll

Det blev ytterligare en boll av resttyger till lilla Elvin. De blir lättare och lättare att sy allt eftersom.

enkelt mönster sy en boll gratis

Jag har använt samma mönster som för de andra bollarna.

sy en boll gratis mönster

RSS 2.0