Återvinning

Mina fina diskhanddukar har gjort sitt. Precis som jeans är de som allra bäst precis innan de går sönder. Mina diskhanddukar är fulla med hål och fläckar som inte går bort. Men jag kan inte hjälpa att jag tycker att de är så otroligt fint vävda. Jag beslöt att rädda de delar som är hela och några bitar kommer att bli ett kuddfodral i lapptäcksteknik.
 
 
Andra småbitar får bli lavendelhjärtan. Så jag plockade fram burken med lavendel igen.
 
 
Och sydde två lavendelhjärtan. Den ena med monogrammet kvar.
 
 
Det andra med de vackra röda ränderna i fokus. Lite juliga så här i september.


 

 

Rosettarmband

Jag har sytt ett superenkelt armband av svart fuskmocka som jag råkade ha liggande. Armbandet är väldigt mjukt och skönt förutom att det är snyggt. Perfekt om man sitter vid ett tangentbord på jobbet!

 
Det var dessutom superenkelt att sy. Jag klippte till två bitar av tyget som var 23 cm långa och 8 cm breda. Mäta längden runt din handled för rätt passform. De två bitarna sydde jag ihop längs långsidorna. Sedan vände jag tyget rätt och vek in kortändarna. Hela fyrkanten fick sedan två sömmar s.k. stickningar längs med kanten för att stabilisera tyget. Jag fållade sedan en smal remsa ca 2,5 cm bred som används till själva "knuten" på rosetten. Jag veckade tyget och lade remsan runt om och sydde fast remsan för hand på baksidan.
 
 
Allra sist så sydde jag fast kardborrband för att sätta ihop armbandet. Det går likabra att använda knappar. Jag ska nog testa att sy några i andra färger och andra material också. Tyget ska gärna vara rätt så stadigt för att behålla formen. Jag tror att sammet också skulle fungera bra.
 
 
(Fotomodellen är bästa syster yster)

Hamstern

Jo nog är man som en liten tant ibland. Har en ohejdad lust att ta vara på bär, sylta och safta. Flera gånger har jag gett mig ut på "promenad" och istället fastnat i ett hallonsnår.
 
 
De allra flesta av dessa ljuvliga har hamnat i frysen under rubriken "tårthallon". Men när plastlådorna tog slut och jag var trött på att rensa så passade jag på att göra saft. Den allra bästa sorten som inte behöver kokas.
 
 
Lägg de rensade bären i en bunke. Det gör inget om de är söliga och lite mosiga. Lägg gärna ner fina blad från hallonbusken också. De ger också smak till saften. Häll på kokande vatten. Ungefär lika mycket vatten som bär. Bären ska täckas av vattnet. Rör om och låt svalna. Häll i socker. Hur mycket är en smaksak. Rör om med jämna mellanrum tills allt socker löst sig. Saften kan gärna stå ett dygn och dra. Sila saften genom en silduk och låt det hela stå så att all saft rinner ur. Smaka av om sockerhalten blev bra. Sockra saften mer om det behövs. Det går att tillsätta t.ex. Atamon för att konservera saften. Annars går det bra att frysa den.
 
 
Saften expanderar när den fryser så det måste finnas utrumme i flaskorna. Jag dricker så lite saft att det är bra att frysa i små förpackningar. Jag har också experimenterat med att frysa in saften i iskubspåsar. Då kan man bara ta fram så mycket som man behöver åt gången.
 
Det bästa med att göra hallonsaft på det här sättet är att den verkligen smakar hallon. Och den luktar hallon! Hur smarrigt som helst!

RSS 2.0