Hamstern

Jo nog är man som en liten tant ibland. Har en ohejdad lust att ta vara på bär, sylta och safta. Flera gånger har jag gett mig ut på "promenad" och istället fastnat i ett hallonsnår.
 
 
De allra flesta av dessa ljuvliga har hamnat i frysen under rubriken "tårthallon". Men när plastlådorna tog slut och jag var trött på att rensa så passade jag på att göra saft. Den allra bästa sorten som inte behöver kokas.
 
 
Lägg de rensade bären i en bunke. Det gör inget om de är söliga och lite mosiga. Lägg gärna ner fina blad från hallonbusken också. De ger också smak till saften. Häll på kokande vatten. Ungefär lika mycket vatten som bär. Bären ska täckas av vattnet. Rör om och låt svalna. Häll i socker. Hur mycket är en smaksak. Rör om med jämna mellanrum tills allt socker löst sig. Saften kan gärna stå ett dygn och dra. Sila saften genom en silduk och låt det hela stå så att all saft rinner ur. Smaka av om sockerhalten blev bra. Sockra saften mer om det behövs. Det går att tillsätta t.ex. Atamon för att konservera saften. Annars går det bra att frysa den.
 
 
Saften expanderar när den fryser så det måste finnas utrumme i flaskorna. Jag dricker så lite saft att det är bra att frysa i små förpackningar. Jag har också experimenterat med att frysa in saften i iskubspåsar. Då kan man bara ta fram så mycket som man behöver åt gången.
 
Det bästa med att göra hallonsaft på det här sättet är att den verkligen smakar hallon. Och den luktar hallon! Hur smarrigt som helst!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0