Lapptäcksboll

En av de klassiska teknikerna för att göra lapptäcken är att sy ihop sexkantiga bitar av resttyger. Det är svårt att göra på maskin och därför krävs en hel del handsömnad. Krångligt tänkte jag först men blev sedan nyfiken på exakt hur krångligt. Jag menar hur svårt kan det vara? Att göra en boll kändes som ett ganska lagom stort projekt.
 
 
Min boll består av tolv stycken femkanter och tjugoen stycken sexkanter. Alla har sidmåttet 3,5 cm. Den färdiga bollen är stor ungefär som en handboll. Kanske lite större. Jag använde mig av ett tyg till femkanterna och en blandning av olika tyger till de andra bitarna. För att underlätta sömnaden så används mallar i kartong. Ta ett gammalt cornflakespaket, baksidan av ett collegieblock eller liknande. Klipp ut mallarna och vik tyget runt mallarna. Ett strykjärn är ett bra hjälpmedel för att få snygga hörn. Det underlättar också att tejpa fast sömsmånen mot baksidan.
 
 
Lapparna sys ihop som en "blomma" med en femkant i mitten med sexkanter runt om. Fortsätt att sy ihop lapparna och ta bort kartongbitarna när de är ihopsydda i alla sidor. Mallarna kan återanvändas till nya lappar.
 
 
Lapparna sys ihop räta mot räta. Jag använde vit tråd överallt och sydde med kaststygn och dubbel sytråd. Kartongbitarna gör att sidorna blir lika långa och att det blir lättare att sy. Hörnen blir väldigt raka och fina. Som vanligt är det förarbetet som avgör hur lätt det är att göra resten. Det är värt att lägga lite tid på att se till att mallarna är exakt lika stora.
 
 
Fortsätt sy tills alla sömmar är sydda utom en. Ta bort alla kartongbitar och vänd bollen ut och in genom hålet. Stoppa den med valfri stoppning och sy ihop.
 
Hur svårt var det då? Inte så värst faktiskt. Tog inte längre tid än att sticka eller virka. Och det är ett handarbete som är lätt att ta med sig. Så kanske blir det ett större projekt i framtiden.


Lyxfrukost

Igår morse så var mannen ute på löprunda innan frukost medan jag bakade frukostbullar. Det kändes väldigt mycket som ett facebookliv. Rätt nära en ironisk statusuppdatering där.
 
Frukostbullarna är kalljästa. D.v.s. man använder kall vätska när man gör degen och sedan får den jäsa länge i kylskåp. Det är perfekt att svänga ihop själva degen kvällen innan och sedan grädda dem på morgonen efter. Receptet kommer från min syster och lyder som följer:
 
Frukostbröd
1/2 paket jäst
5 del kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl rågsikt
 
Rör ut jäst och vatten i en bunke. Tillsätt honung, olja och salt. Rör ner rågsikten lite i taget. Degen ska vara ganska kladdig. Täck med handduk och ställ i kylen över natten. Sätt ugnen  på 225 grader på morgonen. Häll ut degen på rejäl mjölat bakbord. Knåda inte. Skär i bitar och lägg på en plåt. Jag toppade mina med lite riven ost men det går fint utan. Grädda i ca 20 minuter.

 
Varma, färska frukostbullar. Det är rikedom en lördagmorgon.

Kors i taket...

...nu blommar löken. I ett av de betongfat som jag gjorde för ett tag sedan. Jag älskar pärlhyacinter. 
 

Ni na ni nanna ni nanna na ni na ni nanna na ni ni nanna na...

...dagens boktips. För er som är tillräckligt gamla för att komma ihåg boktipsmannen i rengbågssoffan. Står den kvar i något föråd på svt eller?
 

Jag har varit sjuk ett längre tag så jag har inte haft någon vidare ork för nåt faktiskt. Då är det bra att man kan läsa och få inspiration och idéer istället. Jag har i alla fall  tagit mig till biblan och lånat på mig följande böcker som jag kan rekommendera. Bibliotek är bra saker.
 
* Vintagepimp och hemmafix, Clara Lidström - ljuvlig och med inspirerande texter
* Sy till barnen, Elsebeth Gynter - en retroklassiker komplett med mönsterark med massor av bra grundmönster. De är lätta att sy och lätta att modifiera. Bara att rita av och sy.
* REMAKE, Åsa Larsson och stockholm stadsmission - somligt blir finare och annat blir fulare
* Inred lantligt på ditt eget sätt, Anna Örnberg - varning för en hel del shabby chict
* Rapport en bok om att göra mönster, Lotta Kühlhorn - mönstermani som får mig att se mönster
* Naturlig inredning, Anna Örnberg - naturen tar över
* Vackert med vintage, Sania Hedengren och Susanna Zacke - pastell och karamell i kubik
 
Inte för att det brukar vara brist på idéer i.o.f.s. Men det måste ju vara bättre att ha för många idéer än för få.  Det är ju också roligt att drömma.

RSS 2.0