Kakfararna

Jag vill gärna tro att jag inte är så begiven på traditioner egentligen. Men det finns en sak som är helig, det årliga pepparkaksbaket i Gällivare. Det började för många år sedan när vi var några som bakat pepparkakor och pratade om hur roligt det var att sova över hos kompisar när vi var små. Det slutade med att vi spontansov över. Succén var given och traditionen startade. Sedan dess har vi i säkert träffats i tio år, bakat pepparkakor och sovit över. Nu har hela kalaset flyttat till Gällivare eftersom en av oss envisas med att bo där. Vi får ta tåget med våra pepparkakor helt enkelt.
 
 
Vi är numer världsmästare i pepparkaksformar. Det är nästan så att degen inte får plats på bordet. Varje år är det någon som inte kunnat hålla sig och införskaffat någon ny form. Min nyaste form är en gammaldags gubbe som påminner om Herr Gårman.
 
 
Jag gillar kryddiga pepparkakor och ett tips är att lägga till lite svartpeppar i degen. Supergott!
 
 
Vi gör en massa annat också. Äter mängder med mat, kockar knäck, pysslar, grillar i kåtan, går på sparktur, badar bastu, åker skoter, ligger och filurar i soffan, matar vedspisen, skrotar omkring i pyjamas och långkalsonger. Allt som ger julstämning med andra ord. Och dessutom är det alltid massor av snö och så ser det ut som ett julkort. Fast i år var det lite väl kallt kanske. Minus 35 grader. Huvva!

Mera strumpor

 
Jag har sytt fler julstrumpor. De gröna och röda åker till ett hem medan de blå och röda åker till ett annat hem. Tygen kommer från Ohlssons tyger. De hade en flyttrea som jag inte kunde motstå.
 
 
De fina banden är ett loppisfynd. Jag loppade massor av olika röda och vita band av en tant som tyckte att det var synd att de inte kom till användning. Jag höll med. Sedan har jag knappt vågat använda dem eftersom jag tycker att de är så fina. Fånigt värre. Nu tycker jag i alla fall att de hamnat på en bättre plats än i min byrålåda.
 
 

Äntligen advent

Varje år längtar jag till advent då man får ta fram adventsstjärnor och ljusslingor. Det behövs liksom extra mycket ljus den här tiden på året. Jag kan till och med tänka mig ett vitt hem, kors i taket!  Jag vet inte vad jag väntar på heller. Varför börjar jag inte redan i november när det egentligen skulle behövas? Jag är ingen slav under konventionen och har inga som helst problem med att ha adventsstjärnan framme till februari. I helgen har i alla fall både ljusslingor och adventssjärnor kommit på plats. Däremot insåg jag att jag saknade ett kuddöverdrag. Snabbt så färdigställde jag ett kuddöverdrag som varit på gång i säkert två år.
 
 
För några år sedan hittade jag jättefina diskhanddukar i linne med "mitt" monogram på. Jag tycker att det klassiska randiga mönstret är så fantastiskt fint. När de blivit utslitna, missfärgade och fulla av hål kunde jag inte riktigt förmå mig att slänga dem. Istället klippte jag ut några delar som fortfarande var ok. Jag sydde ihop bitarna och tänkte att de skulle bli ett kuddöverdrag. 
 
 
Sedan blev projektet liggande på hyllan. Efter något år köpte jag ett tyg till baksidan men jag sydde aldrig ihop det. Det är märkligt vad jag kan tappa fart ibland. Sent omsider blev det hur som helst en succé. Jag är riktigt nöjd med resultatet. 
 
 
Kudden passar väldigt bra ihop med det här fina örngottet som jag köpt på loppis för nästan inga pengar.
 
 
Tanten som sålde det hade flera kartonger med fina broderade örngott. I botten av en av kartongerna låg den här skönheten. Är det inte ett helt fantastiskt hantverk?
 
 
 Nu är det bara att mysa på fram till jul. Glad advent på er!

Nördarna spekulerar

För några helger sedan var jag i Stockholm med syster yster och kusin vitamin. Vi hade en väldigt rolig och avslappnad helg med massor av prat. Min kusin tycker också om att sy och på söndagkvällen när min syster åkt pratade vi tyger, symaskiner, mönster, färger och verktyg. Hur nördigt som helst. Förtjusta gick vi igenom hela hennes tygförråd. Roligare än så blir det inte. Det är också kul att veta att jag inte är ensam. Jag fick flera bitar av resttyger t.ex. det här fina tyget med djurmönster. Tack Astrid!
 
 
Jag har använt tyget till att sy en julstrumpa till en kompis. Beskrivning av hur man syr julstrumpor finns i det här inlägget från förra året. Det röda tyget med vita prickar är en gardin som jag fyndat på loppis.
 
 
 
Jag har fortfarande inte kommit över min kärlek till bollfransen. Det känns som om den passar retromönstret och jultemat perfekt. Så lite vit bollfrans fick förgylla skapelsen. Julstrumpan fylldes med fyra paket. Ett paket att öppna för varje advent innan jul. Som en paketkalender i miniformat. 

RSS 2.0