Hjärtliga grytlappar

Här kommer ett tips som kan passa bra till alla hjärtans dag. Sy fina hjärtformade grytlappar i retro resttyger. Jag gjorde dem inte liksidiga så det blir en höger och en vänster grytlapp. De blir lite mer lätthanterliga då men det funkar säkert lika bra att göra dem som ett vanligt hjärta. Jag måttade efter min hand när jag ritade mönstret som du hittar här.
 
 
Jag valde att använda två olika tyger till varje grytlapp. Till varje grytlapp behövs två hjärtformade bitar av samma tyg. Se sidan 1 på mönstret. Sedan behövs också två bitar av halva hjärtat i det andra tyget. När jag klippte ut lade jag dem mot en vikt kant så att de också i praktiken blir dubbla. Se sidan 2 i mönstret. Till fyllning använde jag tre lager bordsfilt. Det räcker säkert med två lager men jag är rädd för värme så jag tog i lite. Tänk på att tvätta både tyger och bordsfilt innan du syr eftersom de kan krympa väldigt mycket och olika. När jag klippte tygerna lade jag till en rejäl sömsmån. Det behövs inte för fyllningen. Börja med att sy fast fyllningen i tyget. Jag sydde två hjärtfomade sömmar mitt på för att fyllningen ska hålla sig på plats.
 
 
Lägg sedan en bit stoppning mitt i "viket" på de två bitar som bildar baksidan. Stoppningen på baksidan är bara utfyllnad som göra att grytlappen är skönare att ha på sig. Det går säkert att hoppa över den. Jag använde en tunnare och fluffigare fyllning som blivit över efter ett lapptäcksprojekt. Sy en raksöm vid kanten genom både tyg och stoppning.

 
De två bitarna placeras sedan på rätsidan av den andra hjärtbiten. Jag nålade framför allt fast bitarna i mitten så att de skulle ligga rakt. Sy sedan fast bitarna med en raksöm längst ut i kanten.
 
 
Baksidan läggs sedan med rätsidan mot rätsidan på den stoppade framsidan. Sy ihop grytlappen med en söm runt om. Lämna öppet en bit så att grytlappen går att vända rätt. Se till att det finns tillräckligt med sömsmån runt stoppningen så att det inte blir knöligt när du vänder på den. Det var otroligt svettigt innan jag fick grytlapparna rättvända. Kanske är det lättare att helt enkelt sätta kantband. Å andra sidan blev det färdiga resultatet väldigt fint så det kan vara värt mödan.
 
 
Fäst en ögla till upphängning och sy igen hålet så är det hela klart.
 
 

Luftballonger

Kanske inte nittionio stycken, men rätt många luftballonger har jag tillverkat. Jag tog in några grenar av lärk i höstas och det har hängt olika julpynt i kvistarna under julen. Tänkte att det kunde vara fint att hänga något annat lite vårigare i dem.
 
 
Jag köpte ett paket med vanliga färgade papper i bokhandeln. Om man vill göra dem av mönstrat papper så kan man fråga efter utgångna tapetkartor i färghandeln. De är superbra för papperspyssel.
 
 
Jag klippte till sex luftballonger i olika färger. Det är lätt att rita på frihand eller så använder du min mall. Jag vek dem på mitten och limmade ihop dem tre och tre. Jag använde mig av ett vanligt limstift. Sedan limmade jag ihop de två halvorna med ett snöre i mitten. Klart att hänga upp.
 
 
Jag använde mig av den minsta modellen på mallen men jag tror att det kan bli jättefint att göra lite större ballonger och hänga på ett långt snöre. Det kan bli fint att hänga och snurra i fönstret. Ballongerna skulle säkert också bli fina som en mobil.
 

 
 
 
 

RSS 2.0