Toppluva

Till en av julstrumporna sydde jag en toppluva. Mönstret finns här. Skriv ut det på A3 papper. Ändra storlek efter tycke och smak. Det är lätt att göra den både bredare och längre om man vill. Mät huvudstorleken och anpassa sedan mönstret.Tänk på att mössan kommer att bli dubbel.
 
 
Lägg ut mönstret på ett dubbelvikt tyg. Ena sidan från punkt A till punkt B ska ligga mot den vikta kanten.Klipp ut. Vänta med att klippa bort de streckade "tårtbitarna". Sy sedan en söm från A till B. Jag använder en söm som både syr raksöm och kastar kanterna samtidigt. Jag har ingen overlockmaskin men den sömmen funkar bra.
 
 
Klipp sedan ut två stycken "tårtbitar" i mössan enligt mönstret. Sy sedan ihop det ena hålet från punkt C till C i ena änden av mössan. Vänd hela mössan ut och in så att rätan kommer utåt. Sy ihop det andra hålet från punkt D till D. Stoppa in den ena mössan i den andra. Nu har du en mössa med dubbelt tyg. Lätt som en plätt. Bara tre sömmar!
 
 

Mönster till julstrumporna

Här kommer till slut mönstret till julstrumporna. Finast blir det om man använder två olika tyger till innerstrumpan och ytterstrumpan. Tänk på om det finns ett upp eller ned på tyget när du klipper ut så att inte mönstret på tyget hamnar upp och ned som mitt gjorde. Sy ihop innerstrumpan mot ytterstrumpan upptill mellan punkterna A och B. Gör likadant med båda bitarna. Lägg dem sedan ovanpå varandra räta mot räta och sy ihop hela strumpan runt om. Lämna en öppning i innerstrumpan så att du kan vända den ut och in. Sy sedan ihop öppningen på insidan för hand. Om du vill fästa ett dekorband på strumpan så gör det innan du syr ihop runtom. Fäst sedan ett band för upphängning. Hur enkelt som helst.

Silverhänge

Tomten behöver ju något att lägga i julstrumporna också. Helst något litet eftersom det inte ryms så stora paket. I en av strumporna så lade jag ett halsband. Det är en silverhänge som jag stansat med bokstäver. Jag använde samma stansar som när jag gjorde skedskyltarna. Hänget fick jag fick av min syster i somras. Tror att det är inhandlat på Pagoni i Örnsköldsvik men liknande finns säkert på andra smyckesbutiker. 
 

Det var svårt att veta hur hårt man skulle slå. Hårdare än jag trodde visade det sig. Det är också svårt att ändra sig när man väl har lyft på stansen. Lite trixigt att bedöma avstånd mellan bokstäverna och att få dem jämna och fina. Det är nog bara erfarenhet som gäller. Absolut bäst hade det varit ifall jag hade kunna få öva på en innan. Det gick bättre och bättre med tiden och smart som jag är så stansade jag den sida av staven som ska vara framåt allra sist.

 

Mera strumpor

Det har varit en lång härlig julhelg och ovanligt mycket ledigt. Det blev inte så mycket bloggat i stressen före helgerna. Här kommer i alla fall lite bilder på fler julstrumpor. När som helst ska jag lägga ut mönstret också. Det rymdes inte på ett A3 så jag måste hitta ett sätt att rita mönstret på flera ark.
 

Båda tygerna kommer från Åhléns. Bollfransen har jag loppat. Kunde inte låta bli att sätta något extra på.

 
Av någon anledning tänkte jag mig inte för och klippte ut det röda tyget åt fel håll så att hjärtana kom upp och ner. Men klippt är klippt och blir aldrig helt igen. Så går det när jag ska vara rask. Men jag är nöjd ändå.
 

RSS 2.0