Småkakans vänner

Jag är löjligt förtjust i torra småkakor. Jag tillhör inte den stora skaran som vill ha halvgräddade bakverk. Ju torrare kakor desto bättre. Småkakor ger dessutom många härliga tantpoäng. Här kommer några tips till sommarens kafferep.
 
Många olika småkakor kan bakas med samma grundrecept på mördeg:
 
200 gr smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
 
Rör smör och socker mjukt. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Låt sedan degen vila kallt några timmar i kylen. Kakorna till höger i burken är en variant på brysselkex. Istället för att rulla degrullarna i färgat socker har jag rullat dem i rosensocker.
 
 
De andra kakorna utgår från samma grundrecept men där har jag tillsatt ca 0,5 dl kakao. Degen rullas sedan till små bollar som doppas i pärlsocker. Kakorna gräddas i ugn 10-12 minuter i 175 grader.
 
Sedan är det bara att att ta av förklädet och bjuda in till ett gammalt hederligt kafferep. Duka bordet med kaffekoppar i bersån, bjud in alla andra tanter och ha årsmöte med småkakans vänner.
 
(observera att med "tant" menas person med viss mental inställning. Inte ett fysiskt tillstånd)

...och lite salt

Jag har experimenterat med att göra eget rosenbadsalt. Jag har testat två olika varianter. Jag får återkomma med vilken som fungerade bäst. Den första varanten har jag gjort genom att varva salt och färska rosenblad i en glasburk. Rosenbladen har jag rivit i mindre bitar. Saltet drar åt sig doft och fukt från bladen. Det luktade fantastiskt mycket till en början.
 
 
Den andra varianten har jag gjort genom att först torka rosenbladen. I den har jag också lagt till torkade lindblommor. Lindblommor luktar sött och honungsaktigt och jag tänker att det kommer att passa bra tillsammans med rosorna. En nackdel med att torka växterna först är att de alltid försvinner en del av lukt och smak jämfört med färska. De torkade blommorna har jag sedan mortlat lite i taget tillsammans med salt. Salt och blommor mixas då ordentligt. Jag använde ca 10 klasar lindblom och 20 rosenblad till 4 dl salt.
 
 
Använd ca 1 dl badsalt till varje bad. Andra växter som passar bra att göra badsalt av är t.ex. lavendel, ringblomma eller rosmarin. Jag föreställer mig mysiga långa bad i vinter när jag krypit ner i badkaret med mitt eget rosenbadsalt, en påminnelse och ett löfte om sommar.

På tur

Hela skogen är full med godsaker just nu. Hallon, blåbär, smultron, hjortron, det är bara att ta för sig. Jag har varit på en härlig skogsutflykt och gjort riktiga fynd.
 


 
 
 
 
De här små rackarna är kantareller på tillväxt.
 
 
Fika ska man ha såklart när man är på utflykt. Och dessutom en vacker utsikt till kaffet.

Lite sött...

Jag har verkligen fastnat för att göra saker av rosor i sommar. Kanske för att jag har hittat ett så bra ställe med massor av vildväxande rosor. Och kanske för att de luktar så gott.
 
 
Jag och humlorna har trängts i rosensnåren.
 
 
Jag har testat att göra rosensocker. Det är vanligt strösocker som blandas med rosenblad i en mixer. Se till att rosenbladen är hela och rena. Sockret blir fuktigt så det är ganska tungt att köra i mixern. Sockret blir rosalila och lite klumpigt. Bred ut sockret på en plåt och torka det långsamt på ca 50 grader i ugnen. När sockret är torrt går det att mixa det igen för att slippa klumpar. Det smakar lite karamelligt och inte lika sött som vanligt socker. Jag tänker att jag ska använda det till kakor och till julens godisbak. Kanske brysselkex rullade i rosensocker?
 

Att gå på moln


Det finns många tyger och saker med mönster och form av moln just nu. Jag fick en idé att det skulle vara mysigt med en matta i form av ett moln, mjuk och ullig att gå på.
 
Jag ville inte köpa något dyrt material och lekte med tanken att göra den i fleece. Till slut köpte jag en billig matta från ikea som är full med mjuka knoppar. Det finns säkert en mängd olika material som skulle fungera.

 
Jag klippte helt enkelt bort kanterna på mattan och klippte den i form av ett moln. Jag sparade kantbandet som redan fanns på mattan och återanvände det. Det var inte lätt att sy i kantbandet. Det var knöligt, pilligt och mycket tyg i symaskinen. Mattan är kanske inte det verk jag är mest stolt över. Men den duger helt enkelt. Ibland får man utmana sig själv och inte vara perfektionist. Våga tänka att godkänt är helt ok.
 
 
Mattan är i alla fall skön att stoppa fötterna i på morgonen, precis som jag hade tänkt. Den ligger nu i häbbret där jag och sambon sover när vi hälsar på mina föräldrar. Jag har satt upp ett draperi runt sängen för att liksom göra "ett-rum-i-rummet". Det funkar väldigt bra och det är mysigt också. Om man vill kan man dra för draperierna och det blir som en koja eller en sänghimel.
 
 

Bärens bästa tid är nu

Igår ramlade jag över massor av smultron. En riktig sommarfavorit. Det är få saker som luktar så gott som solmogna varma smultron. Dagens lyxfika blev en tallrik med bär och grädde.
 
 
Ibland drabbas jag av en nedärvd iver att frysa in, spara, sylta och safta alla bär som jag kommer åt. Istället för att njuta av dem när de är som godast. Alltså färska. Jag vet inte om det är något som ligger i generna från den tid då man verkligen behövde spara för att överleva vintern. Ica har ju öppet året runt så det är ju verkligen ingen panik. Ändå händer det att jag andäktigt lägger bären i lådor och stoppar i frysen. I väntan på ett riktigt "speciellt" tillfälle. När det där "speciella" tillfället är vet jag aldrig. Det brukar oftast sluta med att jag sparar alla bär tills det är dags att tömma frysen för att få plats med nästa säsongs bär. Någon som hör hur dumt det låter?
 
Dagens recept är enkelt. Plocka de bär som finns för tillfället. Servera med vispad grädde.

Att bygga en korg

För mer än ett år sedan kom det ett paket från norrbotten. Det innehöll bland annat trettio stycken tomma och diskade kaffepåsar. Utmaningen var att göra en korg av kaffepåsarna. Det var lite svårt att hitta instruktioner på nätet. De flesta var på finska. Jag tittade istället på en korg som min mamma köpt på en marknad och tänkte i vanlig ordning. Hur svårt kan det vara? Men sanningen att säga så fick jag vrida och vända många gånger på mammas korg utan att riktigt förstå.


Bild, K.Sundelin
 
Korgen jag gjorde blev 22,5 cm x 17,5 cm i botten och 17,5 cm hög. Den består av 2,5 cm breda remsor sydda av kaffepåsarna. Jag gjorde remsorna dubbla med en söm i vardera långsida. Remsorna blir stadiga och "sega" och gör korgen hållbar. Korgen består av:

7 st "långa" remsor a 135 cm
7 st "korta" remsor a 125 cm
1 handtag a 99 cm
9 st ringar 80 cm
 
Remsorna flätades ihop på enkelt sätt. Varannan under och varannan över varandra. Själva bottenplattan bildar då ett rutmönster som är nio x sju rutor. Handtaget syddes ihop som en åtta och jag förstärkte det med ett stadigt nylonband. Handtaget flätades in med de korta remsorna så att det blir totalt nio korta remsor. Det var lite pilligt att hålla ihop allting och jag använde pappersklämmor för att hålla allting på plats. Jag tror att klädnypor skulle fungera lika bra. Det gör ingenting om remsorna är glesa och åker isär. Det är lätt att justera senare. För att sedan kunna börja fläta uppåt så behövs ett antal ringar. Antalet ringar bestämmer hur hög korgen blir. När jag började fläta in ringarna så drog korgen ihop sig och fick mer stadga. När jag flätat fast sju ringar så lade jag till en extra ring på insidan så att jag kunde vika hälften av remsorna över kanten och sedan fläta tillbaka dem igen, ner genom sidorna på korgen och avsluta mitt under. Jag fäste sedan ytterligare en ring på utsidan av korgen. Den hade jag också förstärkt med ett nylonband för mer stadga. Det blir alltså tre ringar totalt i överkant på korgen. Den andra hälften av remsorna flätades också tillbaka och genom korgen till undersidan. Korgen blir alltså dubbel. Det var pilligt att peta tillbaka remsorna men det blev stadigt och ev mellanrum försvann.
 

Bild, K.Sundelin
 
På det hela taget måste jag säga att jag blev nöjd med resultatet. Jag hade nog önskat att jag förstod hur jag skulle göra innan jag började men det löste sig eftersom. Ett projekt där jag verkligen fick använda hjärnan mer än händerna. En hel del huvudräkning blev det också. Ett bra verktyg var smörkniven som gjorde det lättare att vika kaffepåsarna. Tyvärr så gjorde jag detta projekt mitt i december och det var omöjligt att fota i mörkret under tiden jag byggde korgen. Kaffepåsarna åkte på retur till Norrbotten när de bytt skepnad. Min kompis som skickade påsarna har skickat bilderna så här lite i efterhand.

Svartvinbärsbladssaft

Svartvinbärsbladssaft är läskande, syrlig och frisk. Lite som flädersaft. Plocka massor av svartvinbärsblad och lägg i en bunke tillsammans med vatten, socker, citron och citronsyra. Saften ska sedan stå kallt i några dagar och tänka över sin situation. Rör om då och då tills sockret löst sig. Det luktar fantastiskt gott av svartvinbär.
 
Recept:
2 l svartvinbärsblad
2 l vatten
1,5 kg socker (smaka av när saften är klar)
3 skivade citroner
50 gr citronsyra
 
Jag gjorde en halv sats eftersom vi dricker väldigt lite sockersaft. Mitt bästa tips från förra sommarens saftkokning är att hälla upp saften i iskubspåsar. På det viset kan man ta fram bara så mycket saft som behövs för tillfället. Servera saften väl kyld. Prova också att blanda med bubbelvatten.

 

RSS 2.0