Småkakans vänner

Jag är löjligt förtjust i torra småkakor. Jag tillhör inte den stora skaran som vill ha halvgräddade bakverk. Ju torrare kakor desto bättre. Småkakor ger dessutom många härliga tantpoäng. Här kommer några tips till sommarens kafferep.
 
Många olika småkakor kan bakas med samma grundrecept på mördeg:
 
200 gr smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
 
Rör smör och socker mjukt. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Låt sedan degen vila kallt några timmar i kylen. Kakorna till höger i burken är en variant på brysselkex. Istället för att rulla degrullarna i färgat socker har jag rullat dem i rosensocker.
 
 
De andra kakorna utgår från samma grundrecept men där har jag tillsatt ca 0,5 dl kakao. Degen rullas sedan till små bollar som doppas i pärlsocker. Kakorna gräddas i ugn 10-12 minuter i 175 grader.
 
Sedan är det bara att att ta av förklädet och bjuda in till ett gammalt hederligt kafferep. Duka bordet med kaffekoppar i bersån, bjud in alla andra tanter och ha årsmöte med småkakans vänner.
 
(observera att med "tant" menas person med viss mental inställning. Inte ett fysiskt tillstånd)
Recept | baka, brysselkex, chokladkakor, kafferep, mördeg, recept | | En kommentar |
Upp