Att bygga en korg

För mer än ett år sedan kom det ett paket från norrbotten. Det innehöll bland annat trettio stycken tomma och diskade kaffepåsar. Utmaningen var att göra en korg av kaffepåsarna. Det var lite svårt att hitta instruktioner på nätet. De flesta var på finska. Jag tittade istället på en korg som min mamma köpt på en marknad och tänkte i vanlig ordning. Hur svårt kan det vara? Men sanningen att säga så fick jag vrida och vända många gånger på mammas korg utan att riktigt förstå.


Bild, K.Sundelin
 
Korgen jag gjorde blev 22,5 cm x 17,5 cm i botten och 17,5 cm hög. Den består av 2,5 cm breda remsor sydda av kaffepåsarna. Jag gjorde remsorna dubbla med en söm i vardera långsida. Remsorna blir stadiga och "sega" och gör korgen hållbar. Korgen består av:

7 st "långa" remsor a 135 cm
7 st "korta" remsor a 125 cm
1 handtag a 99 cm
9 st ringar 80 cm
 
Remsorna flätades ihop på enkelt sätt. Varannan under och varannan över varandra. Själva bottenplattan bildar då ett rutmönster som är nio x sju rutor. Handtaget syddes ihop som en åtta och jag förstärkte det med ett stadigt nylonband. Handtaget flätades in med de korta remsorna så att det blir totalt nio korta remsor. Det var lite pilligt att hålla ihop allting och jag använde pappersklämmor för att hålla allting på plats. Jag tror att klädnypor skulle fungera lika bra. Det gör ingenting om remsorna är glesa och åker isär. Det är lätt att justera senare. För att sedan kunna börja fläta uppåt så behövs ett antal ringar. Antalet ringar bestämmer hur hög korgen blir. När jag började fläta in ringarna så drog korgen ihop sig och fick mer stadga. När jag flätat fast sju ringar så lade jag till en extra ring på insidan så att jag kunde vika hälften av remsorna över kanten och sedan fläta tillbaka dem igen, ner genom sidorna på korgen och avsluta mitt under. Jag fäste sedan ytterligare en ring på utsidan av korgen. Den hade jag också förstärkt med ett nylonband för mer stadga. Det blir alltså tre ringar totalt i överkant på korgen. Den andra hälften av remsorna flätades också tillbaka och genom korgen till undersidan. Korgen blir alltså dubbel. Det var pilligt att peta tillbaka remsorna men det blev stadigt och ev mellanrum försvann.
 

Bild, K.Sundelin
 
På det hela taget måste jag säga att jag blev nöjd med resultatet. Jag hade nog önskat att jag förstod hur jag skulle göra innan jag började men det löste sig eftersom. Ett projekt där jag verkligen fick använda hjärnan mer än händerna. En hel del huvudräkning blev det också. Ett bra verktyg var smörkniven som gjorde det lättare att vika kaffepåsarna. Tyvärr så gjorde jag detta projekt mitt i december och det var omöjligt att fota i mörkret under tiden jag byggde korgen. Kaffepåsarna åkte på retur till Norrbotten när de bytt skepnad. Min kompis som skickade påsarna har skickat bilderna så här lite i efterhand.
Allmänt pyssel | D.I.Y, D.I.Y., basket, coffeebags, kaffepåsar, korg, pyssel, sy | |
Upp