Garderobsfix

Vi har bara två garderober i vår lägenhet. Ett litet problem om man gillar kläder. Garderoberna är av den gammeldagsa inbygda sorten. Fina handtag men med spånskiva och masonit innuti som gör dem trista, mörka och murriga.
 


Jag fick färg från hyresvärden och rollade garderoben vit invändigt. Jag hade föredragit en blank färg men fick en helmatt. Väggarna sög åt sig otroligt mycket färg och jag fick rolla fyra varv innan färgen täckte. Svettigt värre och kläder i hela lägenheten innan det var klart. Men ljust blev det i garderoben.
 


Ett lavendelhjärta av återvunnet lakan med broderier luktar gott. Jag rekommenderar också de bästa klädhängarna från Åhléns. Trähängare är fina men de tar plats. De här väldigt tunna vilket gör att man får plats med dubbelt så mycket kläder i garderoben. Dessa hängare är dessutom klädda med något sammetsliknande material som gör att tunna kläder som blusar och klänningar inte ramlar av. Enda problemet är att nu vill jag inte ha några andra klädhängare.
 
 
Och så blev det ordning och reda också. Ett litet tag i alla fall.

Vitaminkick!

Just nu finns det finfina blodapelsiner i butikerna. De är fulla av c-vitamin och folsyra. Ett glas blodapelsinjuice innehåller mer än dagsbehovet av c-vitamin. Jag har upptäckt att det är väldigt gott att blanda färskpressad blodapelsin med färdigblandad juice från affären. Superenkelt. Häll upp juice i ett glas. Pressa en blodapelsin eller två, beroende på glasets storlek, och häll i. Resultatet blir en färg- och smakexplosion. Blodapelsinen får hela glaset att smaka färskpressad juice. Prova!
 
 
 

Sportlovskänsla med kryddig varm choklad

Förra helgen fyllde jag år. Det brukar alltid blir trångt och ont om sittplatser hos oss. Jag var mycket nöjd när jag bestämt att fira födelsedagen utomhus. Närmare bestämt vid en av grillplatserna på Kont. Där får alla plats.
 


Dagen innan var det snöstorm men som tur var blev det stålande väder på själva födelsedagen. Jag fick riktig sportlovskänsla. Trots att det är evigheter sedan det var aktuellt så längtar jag fortfarande efter sportlov med solsken, kladdiga apelsiner och utflykter. En bra sak att ha med sig på utflykt är varm choklad. Här kommer mitt favoritrecept på kryddig varm choklad. Något säger mig att det är mer ett recept för vuxna men det fugerar lika bra på utflykten som hemma i favoritfåtöljen.
 
Ingredienser:
- mjölk (min kopp rymmer 4 dl)
- 1,5 tsk yogi tea (den klassiska varianten)
- torkad chili
- 2 msk rättvisemärkt kakao (smaka av)
- 1,5 msk socker (smaka av)
 
Värm mjölken och yogitet i en kastrull. Lägg i en liten bit torkad chili. Låt det inte koka utan bara sjuda försiktigt. Låt mjölken och kryddblandningen stå och dra en stund, ca. 5 min. Ju längre den får dra desto hetare blir den. Jag gillar när man bara anar hettan från chilin men det är naturligtvis en smaksak. Under tiden gör jag chokladröra av kakao och socker direkt i koppen. Det går självklart att använda oboy också. Även här är det en smaksak hur mycket socker man vill ha i. Häll sedan på den varma mjölken och rör om. Jag gillar också att skumma mjölken med mjölkskummare. Både godare och nyttigare än grädde tycker jag.
 
 
Till födelsedagen bakade jag också kanelbullar.
 
 
Och semlor med hemmagjord mandelmassa. Jag gjorde en ganska liten variant så att de skulle rymmas i mina plåtlådor.
 
       

 

Mönstermani

Mönster är roligt. Mönster på tyg, porslin, bilder, påslakan m.m. Vissa är roliga, andra vackra, andra otänkbara. Ändå är det många hem som är vitare än bildmuseet. Jag blev inspirerad efter att ha läst Lotta Kühlhorns bok "Rapport, en bok om att göra mönster".En sak man kan göra själv av fina mönstrade papper är kuvert. Det enda som behövs är limstift, sax, och papper. Papper behöver man inte köpa dyrt. Här kommer några tips på andra sätt att hitta fina papper:
- scanna fina presentpapper och skriv ut
- lägg dina favorittyger i scannern och skriv ut
- gå till färghandeln och be att få utgångna tapetkartor
- googla nätet. Gratis mönster finns att skriva ut. En av mina favoriter är Mein Lila ParkJag använde papper som är något mindre än ett vanligt A4. Börja med att vika ihop in sidorna på längden av pappret så att kanterna går lite omlott.Klipp bort bitar ca1,5 cm i ena änden av pappret.Runda av hörnen och vik upp fliken.Mät så att kuvertet blir lika långt som kortsidan på ett A4:a. Klipp sedan bort likadana bitar i andra änden av kuvertet Gör denna flik längre med lite sneda kanter.Limma sedan ihop mitten på kuvertet med ett limstift. Vik upp den lilla fliken i nederkant av kuvertet och limma fast. Vik ned fliken vid kuvertets öppning. Klart!Nu är det bara att börja skriva brev. Jag är så gammeldags att jag fortfarande skriver brev. Kan inte hjälpa att jag tycker att det har en helt annan känsla än att få mail. Jag har en hel arkivlåda med brev som jag fått genom åren.


Retroinspiration

Ingen nyhet kanske att jag gillar retrogrejor. Jag gillar också att läsa gamla hantverksböcker. Inte bara för att man får bra tips, utan också för att man får inspiration av äldre bilder, mönster och modeller. Liknande böcker hittas ofta på biblioteket eller på loppis för inga pengar. Ofta följer det med mönsterark också.
 
 
Den ena boken har jag fått av bästa svärmor och den andra kostade 5 kronor på en loppis.
 
 
Söta broderier. Jag kan definitivt tänka mig en lite rad med elefanter någonstans. Eller bilar.
 

Lappteknik.
 
 
Mönster och färgmix.
 

Ett elefantförkläde som gått ur tiden och kommit tillbaka.

 
Blir man inte sugen på att gå på picknick med filt och matchande väska? Fast kanske utan mamman och det matchande barnet i likadan pottfrisyr.

RSS 2.0