Sportlovskänsla med kryddig varm choklad

Förra helgen fyllde jag år. Det brukar alltid blir trångt och ont om sittplatser hos oss. Jag var mycket nöjd när jag bestämt att fira födelsedagen utomhus. Närmare bestämt vid en av grillplatserna på Kont. Där får alla plats.
 


Dagen innan var det snöstorm men som tur var blev det stålande väder på själva födelsedagen. Jag fick riktig sportlovskänsla. Trots att det är evigheter sedan det var aktuellt så längtar jag fortfarande efter sportlov med solsken, kladdiga apelsiner och utflykter. En bra sak att ha med sig på utflykt är varm choklad. Här kommer mitt favoritrecept på kryddig varm choklad. Något säger mig att det är mer ett recept för vuxna men det fugerar lika bra på utflykten som hemma i favoritfåtöljen.
 
Ingredienser:
- mjölk (min kopp rymmer 4 dl)
- 1,5 tsk yogi tea (den klassiska varianten)
- torkad chili
- 2 msk rättvisemärkt kakao (smaka av)
- 1,5 msk socker (smaka av)
 
Värm mjölken och yogitet i en kastrull. Lägg i en liten bit torkad chili. Låt det inte koka utan bara sjuda försiktigt. Låt mjölken och kryddblandningen stå och dra en stund, ca. 5 min. Ju längre den får dra desto hetare blir den. Jag gillar när man bara anar hettan från chilin men det är naturligtvis en smaksak. Under tiden gör jag chokladröra av kakao och socker direkt i koppen. Det går självklart att använda oboy också. Även här är det en smaksak hur mycket socker man vill ha i. Häll sedan på den varma mjölken och rör om. Jag gillar också att skumma mjölken med mjölkskummare. Både godare och nyttigare än grädde tycker jag.
 
 
Till födelsedagen bakade jag också kanelbullar.
 
 
Och semlor med hemmagjord mandelmassa. Jag gjorde en ganska liten variant så att de skulle rymmas i mina plåtlådor.
 
       

 
Recept | kryddig varm choklad, recept, varm choklad | |
Upp