Björkskrubb

Ikväll har jag gått långpromenad längs älven, tittat på den skira grönskan och luktat på häggen som blommar för fullt och överallt. Just nu är det magiskt ljusa kvällar och nätter som är lika förvånande som ljuvliga varje år i björkarnas stad.
 
 
 
Björkarna är sådär ljusgröna som de bara är den här korta tiden på året. Björkens blad har traditionellt används till rengöring. Jag har hittat ett recept på björkskrubb som var oerhört enkelt att göra. Nästan löjligt enkelt. Det gäller att slå till när björklöven är nyutslagna bara. Då är löven mjukare än andra tider på året. Helst ska de plockas före midsommar.
 
 
Skrubben blev väldigt skön och luktar gott. Jag stoppade i några droppar eterisk olja. Jag tror att den är perfekt att skrubba sig med efter en skön bastu. Den fungerar också bra som rengöring för slitna trädgårdshänder eller vintertrötta fötter. Den blev ganska "fet" så den passar torr hud. Här kommer receptet:
 
1 dl färska björklöv
5 dl salt
2 dl olivolja
1 msk honung
några droppar eterisk olja
 
 
Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer tills det blir en grön röra. Det blev en ganska grynig massa. 
 
 
Häll upp på en väl rengjord burk. Skrubben håller i ca 6-12 månader i rumstemperatur.


Favoritskorporna

Varför använda ordet biscotti när ordet skorpa redan finns? Det är ju samma sak. Men det är klart att det låter mer exklusivt med ett nytt exotiskt ord. Som att ruccola låter godare än senapskål t.ex. fastän det också är samma sak. Oavsett val av ord så har jag hittat en favoritskorpa som är mörkt chokladig och med massor av kakao. Om man vill ha en sötare skorpa kan man byta ut den mörka chokladen till vit. Men jag gillar orginalet bäst. Här kommer receptet:
 
100 gr smör
2 dl socker
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt

100 gr grovt hackad mörk choklad
1 dl grovt hackade hasselnötter
 
Rör ihop socker och smör så att det blir en krämig smet. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop smeten. Tillsätt den hackade chokladen och de hackade hasselsnötterna. Jag brukar rosta hasselnötterna först eftersom jag tycker att det är gott men det går lika bra att låta bli. Rör ihop smeten snabbt och häll upp på mjölat bord. Degen ska vara kladdig. Dela den i tre delar och gör långa rullar. Lägg rullarna på en plåt och platta till. De ska vara ca 1 cm tjocka.
 
 
Grädda i 175 grader i ca 12-15 minuter. Ta ut plåten och skär skorporna på längden så att de blir lite sneda. Lägg dem med snittytan uppåt. Grädda ytterligare 12-15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka. Lämna ev. ungsluckan på glänt under tiden.
 
 
Skorporna är sugergoda till ett glas kall mjölk. Eller en kopp te. Eller till lyxkaffe. Eller till hallonsaft. Eller bara som de är. De är goda helt enkelt.

Måla på metall

För några år sedan köpte vi ett bord till vår balkong. Jag tänkte att det skulle bli superbra. Underhållsfritt eftersom det är i plåt och enkelt att förvara eftersom det går att fälla ihop när vintern kommer. Bara ett litet problem. Det tålde inte vatten(!) Det blev fläckigt och fult på en gång när det regnade. Hurra och välkommen till svensk sommar. Men vaxduk är ju också fint. Som vanligt tänkte jag "Hur svårt kan det vara att måla om?"Jag tvättade av bordet med målartvätt för att få bord fett och smuts. Sedan slipade jag bordet lätt med ett fint slippapper och vatten så att ytan blev matt.

 
Jag brydde mig bara om bordsskivan eftersom resten av bordet fortfarande ser ok ut. Sedan spraymålade jag bordet med metallfärg för utomhusbruk. Jag fick spraya ett tag tills hela ytan var blank. Jag målade ca 3 omgångar. Färgen torkade fort mellan varven.
 


Resultated blev hur bra som helst. Svart och blankt. Och färgen tål regn.
 

Pelargonproduktion

Mina gamla pelargoner har många år på nacken och börjar se trista ut. Varje vår funderar jag på vad jag ska göra av dom. Mamma fick i uppdrag att klippa ner dem när hon hälsade på. Nu har sticklingrna börjat ta sig och det finns hopp om fina pelargoner igen. Den ljusare rosa är en rospelargon som heter Denise. En riktig skönhet.

Det verkar som som pelargonsticklingarna också gillar Ben och Jerrry :)

Strykbrädan 2.0

Det är fashinerande hur peppad jag kan bli ibland. Jag kommer ihåg ifjol när jag kom på att jag skulle klä om min styrkbräda. Jag hade hittat ett grönt tyg och stressade upp mig för att hinna göra inköpet. Det var så bråttom att få börja. Ett år senare hade strykbrädan samma fläckiga och trista tyg som förut. Det nya tyget som jag hade köpt hade redan använts till andra projekt. Lika plötsligt som jag får inspiration, lika plötsligt kan den försvinna. För över en månad sedan var jag panikslagen för att mina pyjamasbyxor gått sönder. I brist på köpesbyxor som räcker längre än till vaden, snabbhandlade jag ett tyg för att sy egna. Det tyget ligger fortfarande prydligt i att-göra-högen. Men plötsligt händer det...
 
 
Och nu har det hänt. Jag har uppgraderat mitt gamla arvegods till strykbräda. Jag köpte ett annat färgglatt tyg. Det var lite feltryckt så det blev mitt för blott tjugo kronor. Jag fäste tyget på baksidan av strykbrädan med häftpistol. Efter flera år av lån och svaga häftapparater så har jag investerat i en egen. En med mindre stift och mer kraft. Jag spännde tyget rätt hårt och fäste det på motstående sidor så att det skulle sitta på plats. Eftersom tyget är rutigt så är det viktigt att mönstret inte blir snett på ovansidan. Det överflödiga tyget på baksidan klipptes sedan bort.
 
 
Jag stryker aldrig kläder. Däremot så använder jag ofta strykjärnet när jag syr. Det underlättar mycket. Därför står strykbrädan ofta uppställd i hallen. Nu när den ser roligare ut kanske jag inte behöver irritera mig på att den står och tar plats.
 

Vårfix

Jag ska ärligt säga att våren inte är särskilt vacker, rent objektivt sett. Hundbajs, damm, torra löv, lera, lukten av saker som ruttnar och en kropp som är långt från beach 2013. Jag tror att jag gillar våren för att den är ett löfte om det som komma skall. Det finns så mycket att se fram emot.
 
 
Idag har jag vårstädat min cykel. Något praktarsle stal min fina Skeppshult i vintras. Igen. Det är den sjunde cykeln som blir stulen. Trött, tröttare, tröttast. Mamma och Pappa (mest pappa) har snällt nog lånat ut en cykel som stått i deras ladugård. Den är lätt från 50-talet, av märket Monark och en riktig pärla. Jag passade också på att montera en cykelkorg som jag låste fast med en bit metallband och ett hänglås. Det borde finnas en särskild förbannelse för cykeltjuvar.
 
 
Förra helgen flyttade jag ut på balkongen. Soffan har fått ett nytt tyg på sitsen. Vindpoplin är ett bra tyg som är vattenavvisande. Det är inte heller plastigt som vaxduk utan känns som vanligt tyg. Jag häftade enkelt fast tyget med häftpistol. Jag är supernöjd med soffan. Den är mycket skönare att sitta i/på än många balkongmöbler som jag provat.
 


Jag har alltid varit löjligt förtjust i kulörta ljusslingor. Festligast är den gamla sorten med riktiga glödlampor. Men jag har hittat en bra variant till balkongen. Den drivs med solenergi vilket är bra för miljön. Den tänds av sig själv när det blir mörkt. Vilket är väldigt sällan under en norrländsk sommar, men det kommer ju en höst också.

 
Dessutom har jag hittat den här byrån på loppis för ynka 50 kr. Den kommer att bli årets balkonglåda. Jag måste bara fundera klart på om jag ska måla den. Och vad som ska planteras i den. Det kommer att bli så fiiiiiiint.
 

RSS 2.0