Björkskrubb

Ikväll har jag gått långpromenad längs älven, tittat på den skira grönskan och luktat på häggen som blommar för fullt och överallt. Just nu är det magiskt ljusa kvällar och nätter som är lika förvånande som ljuvliga varje år i björkarnas stad.
 
 
 
Björkarna är sådär ljusgröna som de bara är den här korta tiden på året. Björkens blad har traditionellt används till rengöring. Jag har hittat ett recept på björkskrubb som var oerhört enkelt att göra. Nästan löjligt enkelt. Det gäller att slå till när björklöven är nyutslagna bara. Då är löven mjukare än andra tider på året. Helst ska de plockas före midsommar.
 
 
Skrubben blev väldigt skön och luktar gott. Jag stoppade i några droppar eterisk olja. Jag tror att den är perfekt att skrubba sig med efter en skön bastu. Den fungerar också bra som rengöring för slitna trädgårdshänder eller vintertrötta fötter. Den blev ganska "fet" så den passar torr hud. Här kommer receptet:
 
1 dl färska björklöv
5 dl salt
2 dl olivolja
1 msk honung
några droppar eterisk olja
 
 
Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer tills det blir en grön röra. Det blev en ganska grynig massa. 
 
 
Häll upp på en väl rengjord burk. Skrubben håller i ca 6-12 månader i rumstemperatur.

Recept | D.I.Y., björkblad, björklöv, björkskrubb, recept skrubb, saltskrubb, skrubb | |
#1 - - Sofia Andersson:

Hejhej!
Tack för att du delade detta tips med oss! Det var definitivt ett av de bästa tipsen! Vi valde det till slut som andra vinnare i sommartävlingen. Det publiceras på sidan idag, och ett bokpaket kommer till dig på posten om du mailar mig din adress. Tack och grattis! / sofia

Svar: Tackelitacktack. Oj så kul!
Sara Nordström

#2 - - lopplisa:

Spännande! Ska testas!! Hittade hit via tävlingen på 365Slöjd.

/Pia

Svar: Roligt att du hittade hit. Jag brukar också hitta bra tips på 365slöjd. Din sida t.ex. :)
Sara Nordström

Upp