Favoritskorporna

Varför använda ordet biscotti när ordet skorpa redan finns? Det är ju samma sak. Men det är klart att det låter mer exklusivt med ett nytt exotiskt ord. Som att ruccola låter godare än senapskål t.ex. fastän det också är samma sak. Oavsett val av ord så har jag hittat en favoritskorpa som är mörkt chokladig och med massor av kakao. Om man vill ha en sötare skorpa kan man byta ut den mörka chokladen till vit. Men jag gillar orginalet bäst. Här kommer receptet:
 
100 gr smör
2 dl socker
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt

100 gr grovt hackad mörk choklad
1 dl grovt hackade hasselnötter
 
Rör ihop socker och smör så att det blir en krämig smet. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop smeten. Tillsätt den hackade chokladen och de hackade hasselsnötterna. Jag brukar rosta hasselnötterna först eftersom jag tycker att det är gott men det går lika bra att låta bli. Rör ihop smeten snabbt och häll upp på mjölat bord. Degen ska vara kladdig. Dela den i tre delar och gör långa rullar. Lägg rullarna på en plåt och platta till. De ska vara ca 1 cm tjocka.
 
 
Grädda i 175 grader i ca 12-15 minuter. Ta ut plåten och skär skorporna på längden så att de blir lite sneda. Lägg dem med snittytan uppåt. Grädda ytterligare 12-15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka. Lämna ev. ungsluckan på glänt under tiden.
 
 
Skorporna är sugergoda till ett glas kall mjölk. Eller en kopp te. Eller till lyxkaffe. Eller till hallonsaft. Eller bara som de är. De är goda helt enkelt.
Recept | biscotti, choklad recept, chokladbiscotti, chokladskorpor, recept, recept chokladbiscotti, schokladskorpor | |
Upp