Slöjda med Sara

Slöjda med Sara. Det kanske skulle kunna vara ett alternativt namn på bloggen. Jag syr ju mest men nu har jag provat på att tälja dessa svampar i trä.
 

Väldigt roligt och inte så svårt heller. Alla instruktioner är egentligen överflödiga eftersom Sven har gjort en film som förklarar allt som man kan behöva veta.

 
Jag sågade till lämpliga bitar av ett lövträd hemma på mamma och pappas mark. Svårt att säga vilken typ av träd då det var en tanig rackare utan löv på. Först skalade jag av barken på ena änden. Jag använde en vanlig morakniv och det gick hur bra som helst att tälja med den. Sedan sågade jag två skåror runt om. En mellan "hatten" och "foten" på svampen. Och en under själva "foten" på svampen. Det underlättar att själva pinnen är längre så att det finns något att hålla i medan man täljer.

 
Sedan var det bara att tälja på. Det är ju en fördel om det går att hålla till ute eftersom det skvätter en hel del skräp. Det var lätt att tälja eftersom träet var färskt. Torrt trä är hårdare och svårare att tälja i. De uppsågade spåren eller skårorna gör det lätt att få snygga avslut.
 
 
Min syster tyckte att pinnarna såg obscena ut och det kan hon ju faktiskt ha rätt i. Jag vet inte, kan det finnas en marknad för handgjorda dildosar i trä? Jag kanske inte ska säga upp mig på en gång... eller?
 
 
Jag är i alla fall supernöjd med mina små svampar. Ingen är den andra lik. När det känns som att de är färdiga så är det bara att såga loss dem från pinnen och låta dem torka.  Det finns en viss risk för att jag kommer att vilja massproducera. Det var så himla roliga att göra. Jag tror att jag ska måla dem när de torkat klart. Om jag kan komma på ett bra sätt att ordna upphängning så skulle de kunna bli väldigt fina i julgranen.
Allmänt pyssel | D.I.Y, D.I.Y., DIY, pyssel | |
#1 - - H:

Vilket roligt inlägg! :P Jag har täljt en gång men det var nog inte för mig. Så hårt och så skar jag mig. Men kul att det finns så himla mycket olika saker en kan göra! :)

Svar: Ja det är väl ett mirakel att jag inte skadat mig ännu. Men det var faktiskt mjukare att tälja i färskt trä. Men det passar såklart inte alla.
Sara Nordström

#2 - - Annemarie Adams:

Hej Sara,
Undrar om du har blivit inspirerad av min blogg och det här inlägget : http://amariesblogg.blogspot.se/2013/06/talj-en-svamp.html (som både finns på 365 dagar att slöjda, mönsterarkivet, och handverkerna) eller om det är en tillfällighet. Om du har blivit inspirerad då är det fint att lägga en länk till min blogg.

MVH Annemarie Adams

Svar: Hej som jag skrev i inlägget så ramlade jag över Sven Brengesjös film på Youtube när jag letade efter tips på att tälja ett hjärta. Men när jag tänker efter så är det kanske dags att jag skriver ett inlägg om vart jag hämtar tips och inspiration. Din blogg kommer definitivt att vara med. Många superfina saker. Jag gillar särskilt dina fåglar. Magiskt fina även om de är helt "utanför min liga".
Sara Nordström

Upp