Simma lugnt

Det var så roligt att sy grytlappar att jag sydda två till. Det blev inflyttningspresenter den här gången. Jag utgick från krokodilmönstret men gjorde en haj istället.

 
Jag använde ett lite tunnare jeanstyg den här gången. Jag sydde två sidfenor och så den karakteristiska ryggfenan. Det var lite svårt att få den att stå rakt upp. Det hade kanske fungerat bättre med ett lite tjockare tyg.
 
 
Det kan vara så att ledmotivet från hajen kommer att dyka upp i mitt i matlagningen.
 

Jag är nog en fena på grytlappar vid det här laget. Hajar ni?

Leka barnprogram

Idén till de här grytlapparna har jag helt och hållet snott från en kompis. Jag fick två stycken i present för många år sedan och gillade dom supermycket. De här två snyggingarna har jag sytt till min syster utifrån samma modell. Perfekt om man vill liva upp matlagningen lite. Prova att leka matlagningsprogram eller barnprogram medan spagettin kokar.
 
 
 
Vill du testa att sy egna så finns mönstret till hunden här och mönstret till krokodilen här. Modellerna går lätt att modifiera till andra djur. I mönstret har jag räknat in en halv cm sömsmån. Till stoppning har jag använt ett lager fleece och ett lager tvättad bordsfilt. Det finns säkert många olika varianter av vad man kan stoppa i mellan.Grytlappar kan lätt bli fläckiga så använd tyger som är tvättade så att de inte krymper.
 
Klipp till stoppning och ett rött tyg till munnen. Klipp även till två bitar till överdel och underdel. Börja med att sy själva gapet. Lägg stoppningen samt ett rött tyg på varandra och sy en söm mitt i "viket". Rita sedan på fri hand ut var du vill att tänderna ska vara. Sy en vit söm genom alla lager så att det bildas "tänder". Låt det röda tyget vara överst.
 
 
Snygga till ytterkanterna i efterhand ifall de blivit ojämna. För att munnan ska gå lättare att stänga sydde jag sedan en söm på baksidan av munnen. Jag sydde inte hela vägen ut till kanterna. Då går det lättare sedan när man ska sy ihop med överdel och underdel.
 
 
Om du syr hunden så vändsy öronen och sy fast dem på överdelen. Sy sedan fast överdel och underdel med munnen. Sy från punkt B till punkt B. Lägg sedan ihop delarna räta mot räta och sy ihop sidsömmarna. Fålla kanten och brodera ögon. Fäst en hängare i fållen så att grytlappen går att hänga upp.
 
 
Sedan är det bara att laga mat och ta det lugnt.
 
 

Sommarnostalgi

Så här när hösten närmar sig kommer bilder från ett sommarprojekt. Under semestern sydde jag en picknickfilt till sommarens alla utflykter och strandhäng. Jag är supernöjd med resultatet och visst längtar man redan till nästa säsong?Jag har länge velat testa att sy ett lapptäcke för att se hur svårt det är. Lapptäckstekniken är ett bra sätt att ta vara på mindre tygbitar och rester. Det går att använda lite allt möjligt. Min picknickfilt består både av gamla lakan, två gardiner och ett madrassöverdrag. Tänk på att tvätta alla tyger innan du syr ett lapptäcke. Annars kan du få otrevliga överraskningar eftersom olika tyger kan krympa olika mycket. Det är också bra om tygerna är ungefär lika tjocka.  

 
   
Det finns massor med speciella mönster för att göra lapptäcken men jag valde att göra en väldigt enkel variant. Jag ville göra ganska stora fyrkantiga rutor. Det är viktigt att göra lapparna så exakt lika som möjligt. Det finns massor med tekniker för att göra det men jag använde mig av den enklaste och klippte till en mall i kartong. Mallen var 20 x 20 cm. Det innebar att rutorna i det färdiga lapptäckte blev ca 18 x 18 cm. Sy med samma sömsmån hela tiden så blir det snygga sömmar mellan rutorna. Helst så ska sömmarna mötas exakt i mitten mellan rutorna.

 

Det gick förvånansvärt fort och enkelt att sy ihop bitarna. Jag sydde först långa remsor som sedan syddes ihop med varandra. När alla rutor satt ihop i ett enda stycke så ville jag "rama in" lapptäcket med en kant av rött tyg. Jag funderade lite på hur man skulle få till snygga hörn och jag hittade en bra beskrivning på engelska hos Saltwater Quilts Det hela är ganska enkelt faktiskt. Jag klippte till remsor av det röda tyget och sydde fast längs sidorna. Sy med själva lapptäcket överst. Jag avslutade sömmen en cm från kanten. Remsorna ska vara längre än själva sidorna på lapptäcket.Sedan sydde jag fast nästa remsa och avslutade sömmen på exakt samma ställe.

 

Sedan viker man ihop hörnet och hela lapptäcket diagonalt. Lapptäcket ska bli som en triangel. Då är det lätt att se vart man ska sy för att det ska bli ett snyggt hörn. Använd en linjal och rita ut där sömmen ska vara. Sy sedan en söm som börjar precis där du slutade när du sydde fast remsorna.

   
     
Klipp bort överflödigt tyg från remsorna och vik ut sömmen. Då kommer hörnen att se ut så här på det färdiga täcket.
 
 
Jag funderade mycket på vad jag skulle ha på baksidan av picknickfilten. Jag tänkte först använda ett vattentåligt material som t.ex. vaxduk, vindpoplin eller att helt enkelt sy fast lapptäcket på en färdig picknickfilt. En sådan som man köper i affären som har en plastad baksida. Men jag bestämde att den inte behövde vara vattentålig. Jag hittade ett fint barnpåslakan till baksidan och valde att sätta en tunn stoppning mellan fram och baksida. Jag klippte sönder ett gammalt överkast och återanvände det tunna fluffet. Jag var supernervös att tygen skulle halka omkring och nålade som en galning men det hade jag inte behövt göra. När jag hade sytt ihop lapptäcket så quiltade jag det. Det gör man av flera anledningar

- det får stoppningen att ligga på plats mellan tygerna
- det minskar slitningen på sömmarna mellan lapparna
- det är snyggt

Det går att sy quiltsömmarna på olika sätt. Jag valde att göra dem diagonalt så att sömmarna bildar ett kryss i varje ruta. Jag sydde med röd tråd och använde en ganska lång stygnlängd. Långa stygn gör att det ser mer ut som om man sytt dem för hand och skapar en viss flexibilitet när man syr. Det var klurigt att få in hela täcket i symaskinen men det gick lättare när jag rullade ihop sidorna.Picknickfilten fick en snygg baksida. Jag är också väldigt nöjd med den tunna stoppningen. Det gör att filten är lätt att vika ihop och ta med sig utan att ta för mycket plats. Samtidigt så är den skön att sitta på. Jag kan lätt tänka mig att sy fler lapptäcken. Det var riktigt kul. Utan stoppning så kan ett lapptäcke säkert fungera istället för en filt i soffan.Men jag föredrar såklart min picknickfilt på en härlig strand med en bra bok och schysst fika.

Pastellkaramell

Jag har virkat en matta. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha den till men det är kul att virka i mattrasor.
 
 
Det är väligt lätt att virka och det går fort också. I alla fall de första varven. Jag har virkat utan särskilt mönster. Jag började med att virka en ring med fem luftmaskor. Sedan lade jag till maskor på varje varv när det kändes som om det behövdes. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska öka och ibland kan mattan kännas lite bubblig. Det går oftast till sig. Annars kan man fukta mattan och lägga något tungt ovanpå den när den är klar.
 


Jag virkade bara fasta maskor alla varv. Det går att virka fina mönster också men jag valde att istället byta färg och göra mönster på det sättet. Förutom på slutet då jag virkade en uddkant längst ut. Uddkanten består av en fast maska, två stolpar, tre dubbelstolpar och två maskor. Upprepa sekvensen runt hela mattan. Jag tyckte inte att uddarna var tillräckligt stora så jag virkade ett likadant varv till.


RSS 2.0