Sommarnostalgi

Så här när hösten närmar sig kommer bilder från ett sommarprojekt. Under semestern sydde jag en picknickfilt till sommarens alla utflykter och strandhäng. Jag är supernöjd med resultatet och visst längtar man redan till nästa säsong?Jag har länge velat testa att sy ett lapptäcke för att se hur svårt det är. Lapptäckstekniken är ett bra sätt att ta vara på mindre tygbitar och rester. Det går att använda lite allt möjligt. Min picknickfilt består både av gamla lakan, två gardiner och ett madrassöverdrag. Tänk på att tvätta alla tyger innan du syr ett lapptäcke. Annars kan du få otrevliga överraskningar eftersom olika tyger kan krympa olika mycket. Det är också bra om tygerna är ungefär lika tjocka.  

 
   
Det finns massor med speciella mönster för att göra lapptäcken men jag valde att göra en väldigt enkel variant. Jag ville göra ganska stora fyrkantiga rutor. Det är viktigt att göra lapparna så exakt lika som möjligt. Det finns massor med tekniker för att göra det men jag använde mig av den enklaste och klippte till en mall i kartong. Mallen var 20 x 20 cm. Det innebar att rutorna i det färdiga lapptäckte blev ca 18 x 18 cm. Sy med samma sömsmån hela tiden så blir det snygga sömmar mellan rutorna. Helst så ska sömmarna mötas exakt i mitten mellan rutorna.

 

Det gick förvånansvärt fort och enkelt att sy ihop bitarna. Jag sydde först långa remsor som sedan syddes ihop med varandra. När alla rutor satt ihop i ett enda stycke så ville jag "rama in" lapptäcket med en kant av rött tyg. Jag funderade lite på hur man skulle få till snygga hörn och jag hittade en bra beskrivning på engelska hos Saltwater Quilts Det hela är ganska enkelt faktiskt. Jag klippte till remsor av det röda tyget och sydde fast längs sidorna. Sy med själva lapptäcket överst. Jag avslutade sömmen en cm från kanten. Remsorna ska vara längre än själva sidorna på lapptäcket.Sedan sydde jag fast nästa remsa och avslutade sömmen på exakt samma ställe.

 

Sedan viker man ihop hörnet och hela lapptäcket diagonalt. Lapptäcket ska bli som en triangel. Då är det lätt att se vart man ska sy för att det ska bli ett snyggt hörn. Använd en linjal och rita ut där sömmen ska vara. Sy sedan en söm som börjar precis där du slutade när du sydde fast remsorna.

   
     
Klipp bort överflödigt tyg från remsorna och vik ut sömmen. Då kommer hörnen att se ut så här på det färdiga täcket.
 
 
Jag funderade mycket på vad jag skulle ha på baksidan av picknickfilten. Jag tänkte först använda ett vattentåligt material som t.ex. vaxduk, vindpoplin eller att helt enkelt sy fast lapptäcket på en färdig picknickfilt. En sådan som man köper i affären som har en plastad baksida. Men jag bestämde att den inte behövde vara vattentålig. Jag hittade ett fint barnpåslakan till baksidan och valde att sätta en tunn stoppning mellan fram och baksida. Jag klippte sönder ett gammalt överkast och återanvände det tunna fluffet. Jag var supernervös att tygen skulle halka omkring och nålade som en galning men det hade jag inte behövt göra. När jag hade sytt ihop lapptäcket så quiltade jag det. Det gör man av flera anledningar

- det får stoppningen att ligga på plats mellan tygerna
- det minskar slitningen på sömmarna mellan lapparna
- det är snyggt

Det går att sy quiltsömmarna på olika sätt. Jag valde att göra dem diagonalt så att sömmarna bildar ett kryss i varje ruta. Jag sydde med röd tråd och använde en ganska lång stygnlängd. Långa stygn gör att det ser mer ut som om man sytt dem för hand och skapar en viss flexibilitet när man syr. Det var klurigt att få in hela täcket i symaskinen men det gick lättare när jag rullade ihop sidorna.Picknickfilten fick en snygg baksida. Jag är också väldigt nöjd med den tunna stoppningen. Det gör att filten är lätt att vika ihop och ta med sig utan att ta för mycket plats. Samtidigt så är den skön att sitta på. Jag kan lätt tänka mig att sy fler lapptäcken. Det var riktigt kul. Utan stoppning så kan ett lapptäcke säkert fungera istället för en filt i soffan.Men jag föredrar såklart min picknickfilt på en härlig strand med en bra bok och schysst fika.
Sömnad | D.I.Y, D.I.Y., DIY, filt, hörn, lapptäcke, picknick, picknickfilt, quilt, sy | |
#1 - - H:

Åh vad fint och somrigt! Jag har tänkt göra ett lapptäcke (eller kanske en kudde för att testa tekniken först) hur länge som helst men det blir aldrig av. Så mkt jag vill göra och så lite tid! :P

Svar: Eller hur? Det gäller att komma ihåg alla saker som faktiskt blir av också. Det är lätt att glömma bort när man har många idéer.
Sara Nordström

#2 - - Dekbedden aanbieding:

Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, nice written and
come with almost all vital infos. I'd like to peer extra posts
like this .

Svar: Thank you :)
Sara Nordström

Upp