Gerillaplantering

Förra årets gerillaplantering har kommit upp. När det är som kallast i januari - februari brukar jag alltid köpa innomhuslökar. När de blommat ut får de ligga i en påse. Om jag kommer ihåg det så brukar jag gräva ner dem någonstans när det blir sommar. De har hamnat lite varstan i kommunen men de här fina krokusarna har jag grävt ner i gräsmattan på vår gård. Jag lyckades till och med fånga en humla på bild. Dagens ord: hummelrumpa. Frågor på det?

 
 Jag har också ramlat över de sällsynta och fridlysta blåsipporna.
 
 
Rabarberna är på väg. Snart dags att koka rabarbercurd.Gjorde ett riktigt lyckat reslutat förra sommaren.
 
 
Våren har poppat upp som en favoritårstid. Jag tycker bäst om att veta allt härligt som ligger framför en. Värme, solljus, semester, bad, ledighet, resor m.m. Det finns så mycket att se fram emot. Så mycket som växer. Inte bara på marken. Och dessa fantastiska ljusa kvällar som aldrig tar slut. Livet borde alltid vara som när man är på väg hem efter en rolig fest, tidigt en vårmorgon med ett leende på läpparna och fågelkvitter som bakgrundskör.
 

Påskpyntat

 

Tygmapp

Jag gillar ordning och reda. I min väska är det ofta en salig röra av papper, tuggummin, hårsnoddar, tjejgrejer, gamla kvitton, pennor, solglasögon och plastkort som inte ryms i börsen. Ett bra sätt att hålla lite ordning är att lägga sakerna i mindre enheter i väskan. Ofta har jag en massa lösa papper som jag bär omkring på. För att hålla ordning på dem och skydda dem har jag sytt en tygmapp.

 
Jag bli alltid så exalterad när jag syr så att jag glömmer bort att fota. Här kommer i alla fall en beskrivning även om den inte är så väl illustrerad.
 
Jag började med att göra ett mönster som egentligen består av en enda stor fyrkant där hörnen viks in mot mitten. Titta på ett vanligt kuvert så syns det hur det sitter ihop. Jag gjorde mönstret tillräckligt stort för att rymma minst ett kollegieblock. För att kunna sy ihop framsidan så var jag tvungen att dela upp bitarna i tre mindre delar. Mönstret består alltså av en baksida och tre bitar som bildar framsidan. Jag klippte ut samma bitar i både innertyg och yttertyg. Jag använda tunna tyger så för att få lite mer stadga strök jag fast vlieseline på yttertyget.
 
 
Alla tre bitarna till framsidan syddes ihop med yttertyg och innertyg räta mot räta. Efter det vände jag dem rätt och pressade ut sömmarna. På de två sidobitarna sydde jag en stickning nära kanten. Sedan lade jag ihop de tre bitarna så att de bildar framsidan på ett kuvert. Jag sydde därefter en stickning på mittenbiten genom alla tre bitarna.
 
 
Det är viktigt att inte sy stickningen hela vägen ut. Annars går det inte att sy ihop delarna med bakstyckena. Lämna ca 1 cm sömsmån i ytterkant på alla bitar.
 
 
Jag fortsatte med att sy fast yttertygets bakstycke med framsidan.Det här är det svåra momentet. Lägg baksidan underst och nåla fast framsidans yttertyg. Det är lite trixigt i hörnen men det går. Sy med ca 1 cm sömsmån fast framsidans och baksidans yttertyg. Gör sedan likadant med innertyget. Klipp bort överflödig sömsmån i hörnen så går det lättare. Var noga med att bara sy fast yttertyg med yttertyg och innertyg med innertyg.
 
Efter det sydde jag ihop yttertyget och innertyget till själva "locket". Samtidigt sydde jag fast en ögla för att sedan kunna stänga locket. För att kunna vända hela kalaset rätt så lämnade jag en öppning. Det var inte helt lätt att vända allt ut och in men det gick. Sist av allt sydde jag en stickning längs med kanten på locket och på samma gång sydde jag ihop öppningen. Jag sydde några extra gånger fram och tillbaka över öglan så att den sitter ordentligt. Utbudet av turkosa knappar var däremot inte så stort på min lokala tygaffär så det fick bli en rosa.
 


Jag är extra nöjd med de tydliga sömmarna som gör att mappen känns som ett kuvert. Sydd i ett tjockare tyg så skulle säkert modellen fungera som ett ipadfodral också. Kanske med ett innertyg som är lite fluffigt?
 
 
 Nu slipper jag plastmappar med utnötta gummisnoddar och lösa plastfickor i väskan. Inga mer borttappade scheman och knöliga anteckningar. Nästan så att jag saknar att sitta i möten. Men bara nästan. Då skulle jag kunna flasha min mapp för främlingar som skulle förundras och genast bli övertygade om min förträfflighet.
 

Växtrikt

Den här tiden på året längtar jag som en galning efter att det ska börja grönska. Tyvärr brukar mina krukväxter följa modet utomhus och mest se ut som torra pinnar. Värst är de stackare som till nittio procent är döda men som skjuter ett litet ynkligt grönt skott. Det kanske är ett hoppfullt tecken. Ett tecken på att så länge det finns liv finns det hopp. Att det finns något som växer trots den att allting annat är torrt, brunt och fruktlöst. En seger i en i övrigt torr öken. Det gör att jag har svårt att kasta de där ödsliga pinnarna med något enstaka blad. Även om de är dålig feng shui.
 
 
Idag har jag tagit hand om min pelargoner. De ser alltid ut som sju svåra år efter vintern men nu har de skjutit lite gröna blad. Jag har klippt ner de gamla pelargonerna ordentligt och planterat skotten som jag klippt bort. Det blev sju krukor. Nu är det bara att vänta och hoppas att de rotar sig. Jag har definitivt inte plats med sju pelargoner till. Jag har redan åtta stycken som behöver vinterförvaring. Men jag tänker att det kan vara juste att ge bort till andra. Jag längtar tills pelargonerna ser ut så här:
 

RSS 2.0