Tygmapp

Jag gillar ordning och reda. I min väska är det ofta en salig röra av papper, tuggummin, hårsnoddar, tjejgrejer, gamla kvitton, pennor, solglasögon och plastkort som inte ryms i börsen. Ett bra sätt att hålla lite ordning är att lägga sakerna i mindre enheter i väskan. Ofta har jag en massa lösa papper som jag bär omkring på. För att hålla ordning på dem och skydda dem har jag sytt en tygmapp.

 
Jag bli alltid så exalterad när jag syr så att jag glömmer bort att fota. Här kommer i alla fall en beskrivning även om den inte är så väl illustrerad.
 
Jag började med att göra ett mönster som egentligen består av en enda stor fyrkant där hörnen viks in mot mitten. Titta på ett vanligt kuvert så syns det hur det sitter ihop. Jag gjorde mönstret tillräckligt stort för att rymma minst ett kollegieblock. För att kunna sy ihop framsidan så var jag tvungen att dela upp bitarna i tre mindre delar. Mönstret består alltså av en baksida och tre bitar som bildar framsidan. Jag klippte ut samma bitar i både innertyg och yttertyg. Jag använda tunna tyger så för att få lite mer stadga strök jag fast vlieseline på yttertyget.
 
 
Alla tre bitarna till framsidan syddes ihop med yttertyg och innertyg räta mot räta. Efter det vände jag dem rätt och pressade ut sömmarna. På de två sidobitarna sydde jag en stickning nära kanten. Sedan lade jag ihop de tre bitarna så att de bildar framsidan på ett kuvert. Jag sydde därefter en stickning på mittenbiten genom alla tre bitarna.
 
 
Det är viktigt att inte sy stickningen hela vägen ut. Annars går det inte att sy ihop delarna med bakstyckena. Lämna ca 1 cm sömsmån i ytterkant på alla bitar.
 
 
Jag fortsatte med att sy fast yttertygets bakstycke med framsidan.Det här är det svåra momentet. Lägg baksidan underst och nåla fast framsidans yttertyg. Det är lite trixigt i hörnen men det går. Sy med ca 1 cm sömsmån fast framsidans och baksidans yttertyg. Gör sedan likadant med innertyget. Klipp bort överflödig sömsmån i hörnen så går det lättare. Var noga med att bara sy fast yttertyg med yttertyg och innertyg med innertyg.
 
Efter det sydde jag ihop yttertyget och innertyget till själva "locket". Samtidigt sydde jag fast en ögla för att sedan kunna stänga locket. För att kunna vända hela kalaset rätt så lämnade jag en öppning. Det var inte helt lätt att vända allt ut och in men det gick. Sist av allt sydde jag en stickning längs med kanten på locket och på samma gång sydde jag ihop öppningen. Jag sydde några extra gånger fram och tillbaka över öglan så att den sitter ordentligt. Utbudet av turkosa knappar var däremot inte så stort på min lokala tygaffär så det fick bli en rosa.
 


Jag är extra nöjd med de tydliga sömmarna som gör att mappen känns som ett kuvert. Sydd i ett tjockare tyg så skulle säkert modellen fungera som ett ipadfodral också. Kanske med ett innertyg som är lite fluffigt?
 
 
 Nu slipper jag plastmappar med utnötta gummisnoddar och lösa plastfickor i väskan. Inga mer borttappade scheman och knöliga anteckningar. Nästan så att jag saknar att sitta i möten. Men bara nästan. Då skulle jag kunna flasha min mapp för främlingar som skulle förundras och genast bli övertygade om min förträfflighet.
 
Sömnad | D.I.Y, D.I.Y., DIY, envelope, file, kuvert, mapp, ordning, reda, sew, sy | |
Upp