Julgodis

En gammal fin tradition är att jag varje år drabbas av minnesförlust och tänker att det skulle vara roligt att göra julgodis. Det infaller i december varje år. Sedan ägnar jag timmar åt att svära i köket medan knäcken kokar över, chokladen kladdar, utom på pralinerna där de ska vara, hasselnötterna blir brända, tryfflarna stelnar inte, och det är socker på precis alla ytor inklusive min kropp. Sedan ropar jag mot taket "Varför!" och tänker att det finns ju alldeles perfekta praliner att köpa i affären. Bara sinnesrubbade människor utsätter sig för detta.
 
 
Och ja, jag är fortfarande sinnesrubbad. En favorit är att rosta hasselnötter, rulla in dem i nougat och sedan doppa i choklad. En annan god nöt är macadamianötter. De går dessutom att hitta saltade i affären, vilket är gott till choklad. Nougaten går också att byta ut mot marsipan eller mandelmassa, om du är lagd åt det hållet.
 
 
 Jag har också en form att gjuta smält choklad i. Formen gör små fyrkanter med bokstäver på. Den är perfekt att hälla upp choklad i om det blir något över efter annan godistillverkning.
 
 
 
En annan god variant är vit chokladtryffel med hallon. Här har jag toppat med lite rosensocker

 
Det är bara att konstatera att det går lättare att äta än att göra. Men gott är det.
 
 
Recept | D.I.Y, D.I.Y., DIY, choklad, choklad recept, julgodis | |
Upp