Vem betalar priset för våra kläder?

Det här är en av mina favoritklänningar. Den har jag köpt på rea för hundra kronor. Ett riktigt kap. Den sitter jättebra, har fin ringning i ryggen, gömmer magen och har rätt form på kjolen. Jag som har sytt en hel del kläder i mina dagar funderar över hur det ens går att tillverka kläder så billigt.
 
 
Svaret är att det gör det inte. Jag vet att om jag skulle gå på valfri tygaffär så skulle jag inte ens kunna köpa tyget med brodyr för 100 kronor. Dessutom är hela klänningen fodrad och har en inbyggd underkjol så lägg till kostnad för foder, dragkedja, knapp, hake och tråd. Tänk dessutom hur lång tid det tar att klippa till och sy ihop klänningen. Nu är jag inget proffs men det skulle nog ta mig två dagar. Om jag skulle räkna på vad jag kostar i timmen på mitt jobb är vi uppe i tusentals kronor. Lägg till fraktkostnader, butikskostnader, marknadsföring och personal. Det blir en väldigt dyr klänning. Hur kommer det sig då att jag kan köpa den för hundra kronor?
 
 
Problemet är att de som tillverkar våra kläder ofta får väldigt lite betalt. De jobbar under dåliga arbetsförhållanden och i dåliga miljöer. Flera allvarliga olyckor har hänt i textilfabriker. Både människor och miljö drabbas också när farliga kemikalier används. Tänk att det är någon annan som betalar den verkliga kostnaden.
 
Vad ska man göra då? Deppa ihop och sluta köpa kläder? Nej, det finns olika sätt att ställa krav på producenterna istället. Eller att köpa kläder som är tillverkade under schyssta förhållanden. Fair Trade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Tyvärr är märkningen vanligare på matprodukter än kläder. Men Fairtrade-kläder finns till salu på t.ex. the T-shirtstore. Finns det inte rättvisemärkta kläder där du brukar handla? Var obekväm och fråga varför! Skicka ett mail! Visa att det finns en efterfrågan. Läs mer på www.fairtrade.se
 
 
Idag är Fairtradedagen. Jag firar med rättvisemärkt choklad. Hur firar du?
Allmänt pyssel | |
Upp