Skötfilt

 
Jag har sytt en enkel skötfilt till Ture. Enkelt att ha med sig för att byta blöja på annan ort än i hemmet. På ena sidan är det plastad frotté. Tänkte att det skulle vara bra vid läckage. Ture har redan kissat in den på min systers arbetsplats nya soffa. Soffan klarade sig så det funkade som tänkt. Han vet hur man gör sig populär på jobbet.
 
 
På baksidan av skötfilten är det ett bomullstyg. Det är lite blankare än vanligt bomullstyg så jag tänkte att det inte skulle dra åt sig damm. Mellan tygen lade jag ett lager fiberfill. Jag sydde två sömmar för att underlätta vikning och för att stoppningen ska hålla sig på plats vid tvätt. Sedan bandkantade jag alltihop.
 
 
När den inte används är den lätt att vika och knyta ihop så att den inte tar särskilt stor plats.
 

Babybyxor

Jag hittade ett gratis mönster på babybyxor som såg bra ut. Jag gillar att byxorna har "fötter". Det verkar praktiskt. Jag har testat att sy ett par till Ture. Storleken passade precis på honom så jag gissar att det är en liten storlek. Istället för att sätta resår i midjan så använde jag en bit mudd som jag hade hemma. Tyckter att det blev bättre faktiskt. 
 
 
Mönstret hittar ni att ladda ner gratis här och beskrivning på engelska finns på bloggen Sew much ado. Det var lite svårt att få till fötterna. Tror inte att mönstret fungerar på ett "ostretchigt" tyg. Jag använde svart plysch till byxorna eftersom det är ett mjukt material. Kom ihåg att använda en elastisk söm bara. Jag fick sträcka tyget på byxbenet fram för att fotdelen skulle passa, men slutresultatet blev bra. 
 
 

Kryddiga äppelchips

När jag fyllde år fick jag en mandolin. Inte instrumentet, utan en sådan som man skivar t.ex. grönsaker på. Ett supergott och nyttigare snacks som man kan göra är äppelchips. Med mandolinen blir de tunna och krispiga som "vanliga" chips. Jag älskar svenska syrliga äpplen. En favorit är sorten "Aroma". 
 
 
Recept:
3 röda äpplen
saft av en halv citron
1 msk florsocker
1 stjärnanis
1 bit hel kanel
3 hela kryddnejlikor
1 kardemummakapsel eller ca 10 hela kardemummakärnor
 
Kryddorna förhöjer verkligen smaken på äpplena. Jag gillar dessa kryddor så jag gjorde en dubbel sats till tre äpplen men det är såklart en smaksak. Koka upp allt utom äpplen i en kastrull. Låt stå och dra tills lagen svalnat. Skiva äpplen på mandolin. Pensla skrivorna med lagen. Torka i ugn på ca 80 grader med luckan lite öppen i ca 2-3 timmar. Vänd på skivorna under tiden så att de inte fastnar. 
 
Varning för en försvinnande åtgång. Jag var så lycklig först eftersom det såg ut att bli så mycket. Men sedan åt jag upp allt i ett enda svep. Önskar att det gick att massproducera. Perfekt som nyttigt snacks till jul kanske?

Samlar på kottar

Jag älskar hösten. Idag har jag varit ute och samlat pynt. Mossa, grenar med lavar på, nypon, rödkornell m.m. På lite sikt kommer det att bli kransar och adventspynt. Perfekt utflykt som toppades med varm choklad. 
 

RSS 2.0