Kryddiga äppelchips

När jag fyllde år fick jag en mandolin. Inte instrumentet, utan en sådan som man skivar t.ex. grönsaker på. Ett supergott och nyttigare snacks som man kan göra är äppelchips. Med mandolinen blir de tunna och krispiga som "vanliga" chips. Jag älskar svenska syrliga äpplen. En favorit är sorten "Aroma". 
 
 
Recept:
3 röda äpplen
saft av en halv citron
1 msk florsocker
1 stjärnanis
1 bit hel kanel
3 hela kryddnejlikor
1 kardemummakapsel eller ca 10 hela kardemummakärnor
 
Kryddorna förhöjer verkligen smaken på äpplena. Jag gillar dessa kryddor så jag gjorde en dubbel sats till tre äpplen men det är såklart en smaksak. Koka upp allt utom äpplen i en kastrull. Låt stå och dra tills lagen svalnat. Skiva äpplen på mandolin. Pensla skrivorna med lagen. Torka i ugn på ca 80 grader med luckan lite öppen i ca 2-3 timmar. Vänd på skivorna under tiden så att de inte fastnar. 
 
Varning för en försvinnande åtgång. Jag var så lycklig först eftersom det såg ut att bli så mycket. Men sedan åt jag upp allt i ett enda svep. Önskar att det gick att massproducera. Perfekt som nyttigt snacks till jul kanske?

Kommentarer
Postat av: H

Mums! Jag är sugen på att skaffa en mandolin. Eller nån form av spiralizer... Hmm :) Vad har du använt den till mer?

Svar: Jag har faktiskt också testat att göra egna lantchips. Supergott blev det. Går också att göra riktigt lövtunna. Jag friterade dem i en traktörpanna. Annars är tunna skivor av rödbetor med getost, valnötter, olivolja och flingsalt gott.
Sara Nordström

2015-11-07 @ 09:37:11
URL: http://rainbowcreativity.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0