Grönt är skönt

Här kommer ännu ett lapptäcke. Det blev en julklapp till en liten person. Den här gången i favoritfärgerna rosa och grönt. Jag hade massor av tyger visade det sig. 
 
 
Storleken är anpassad efter ett Ikeatäcke till spjälsäng. Jag fattar inte varför det inte finns en standard för storlek på spjälsängstäcken och barnvagnstäcken. Eftersom jag  så jag är en tygnörd som har jag gillat att köpa äldre, fina påslakan till junior. Men alla påslakan har olika storlekar och jag får hela tiden kontollräkna om de kan tänkas passa täcket.
 
 
Lapptäcket är sytt som ett påslakan så att det går att ta av och tvätta. Jag funderade en del på hur jag skulle göra med sömsmånerna på baksidan. Att sicksacka kanterna på så många lappar är inte ett alternativ kände jag. När alla bitarna var ihopsydda pressade jag istället isär kanterna och sydde fast dem med en stickning från framsidan. Jag valde en bred sicksack med vit tråd och jag tycker att det blev en fin detalj. 
 
 
Baksidan av lapptäcket blev det ljusgröna tyget med vita blommor. Det är från ett gammalt påslakan så jag hade väldigt mycket av det tyget. I princip alla tygerna är återbrukade. Synd att färgerna inte syns riktigt bra i det dassiga decemberljuset. Tyget på baksidan drar nästan åt det limegröna hållet. 
 
 
I all hast sydde jag också ett örngott. Det fick bli favorittyget med dunderklumpen. Det är en lite för stor rapport för att verkligen komma till sin rätt i lapptäcket. Men som örngott blev det finfint. När jag var liten hade vi en ljusblå bäbisfilt i det mönstret som jag lekte med väldigt mycket. Tänk vad vissa saker, t.ex. ett tygmönster, kan fastna i ens minne och efter så många år ge en positiv känsla. 
 
 
Anledningen till att jag sytt det som ett lapptäcke är att öka användningen. Det går att lägga ett täcke i och lägga det på golvet till bäbisen. Sedan när bäbisen är större så kan man tvätta det och ha det som ett påslakan i spjälsängen. Vår spjälsäng har en lös sida som går att ta bort så lilleman sover fortfarande i den, tre år gammal. Han har i.o.f.s. orimligt många påslakan (p.g.a. loppishoppande mamma) Men då får man ju bara bädda rent oftare helt enkelt. 
 

Salta chokladsnitt

Sedan i höstas så är jag ledig en dag i veckan. Jag är hemma med trollungen och det har varit jättebra tycker jag. Det är härligt att ha en dag mitt i veckan när vi kan ta sovmorgon, äta frukost i lugn och ro och slippa stress med hämtningar och lämningar på förskolan. Ibland planerar vi roliga saker och ibland är vi bara hemma och njuter av att vara det.

Den senaste månaden har det varit - 20 grader varenda dag och massor med snö ute. Ingen av oss har känt någon större lust att göra utflykter utomhus. Förra veckan passade vi på att baka. Småkakor funkar bra att baka tillsammans. Junior får hälla i allt i matberedaren och smaka på alla ingredienser. Jag får läsa recept och sköta ugnen. Bra arbetsfördelning.

 
Jag gillar kombon mörk choklad och salt. Jag brukar ha en nypa salt i de flesta typer av chokladkakor. Nu har jag tagit steget längre och toppat mina chokladsnitt med flingsalt, ungefär som många recept på julgodis. Kakorna blir härligt sega i mitten och knapriga i kanterna. Jag tycker att jag fått till receptet perfekt.

Här kommer receptet på mina salta chokladsnitt:
4 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
3,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 msk ljus sirap

Rulla degen till tre lång rullar. Grädda ca 15-20 minuter på 175 grader. Skär i bitar när de kallnat lite. Ät och njut. Helst lite varma med massor av kall mjölk.

 

RSS 2.0