Tunnbrödsfabriken

Jag har varit hemma i Sidensjö och bakat tunnbröd. Det är så lyxigt att mamma och pappa har en bakugn i källaren. Mamma och jag klev upp i ottan för att göra degen till tunnbrödet. Det var en sådan där frostig morgon med dimma när det ändå känns ok att stiga upp tidigt.
 

Det är i och för sig ingen prestation att titta på soluppgången den här tiden på året men det kanske inte är alla dagar som man tar sig tid att uppmärksamma den.
 
 
Vi lade också in en första omgång ved i bakugnen. Pappa hade satt igång att elda redan dagen innan så ugnen var redan varm.
 
 
Mamma som egentligen är den som vet hur man bakar tunnbröd fick visa hur man svänger ihop en deg på 5 liter mjölk. Det är inte varje dag som jag gör deg i en badbalja och rör ihop den med en slev stor som en spade. Då gjorde vi ändå bara på halva receptet. Receptet är "lite på en höft" och det är nog bara erfarenhet som kan avgöra hur mycket mjöl som ska i.
 
Här kommer mamma Anitas tunnbrödsrecept:
5 l mjölk
1/2 pkt jäst
1 pkt lantbrödsmjöl fyra sädesslag
1 kg rågsikt
1 kg kornmjöl
ca 1 kg vetemjöl (spara till utbak)
0,75 msk salt
0,75 msk hjorthornssalt
ev. brödkrydda 
 
När vi rört ihop den ganska kladdiga degen så fick den stå ett par timmar och tänka över sin situation. Sedan satte jag och syrran igång med att göra "ämna". Lagom stora bitar som rullas till bollar.

 
 
Det finns många roliga saker med att baka tunnbröd. Man får lära sig roliga ord som ämna, spjölk och backefjal. Man får också ha huckle och förkläde. Och man får leka med sin syster en hel dag.
 
 
Det väcker också många härliga minnen från när jag var liten och farmor och mormor bakade hela dagar. Lukten av nybakat bröd. Smaken av varmt bröd med rinnande smör. Det fanns alltid en smörbytta och det vara bara att ta för sig av brödet för den som var sugen. Och ljuden av kruskavel och av kakor som skjutsas in i ugnen.
 
 
Vi började med att baka tunnbröd och fortsatte med syrrans mjukkakor.
 
Syster Sofias Supergoda hällakakor:
3 l mjölk
250 gr smält smör
1 pkt jäst
1/2 pkt lantbrödsmjöl fyra sädesslag
2 dl socker
1 dl sirap
1 kg rågsikt
ca 1 paket vetemjöl (spara till utbak)
1 msk salt
ev. brödkryddor
 
Vi hade också en smörbytta som pappa förutseende hade införskaffat. Det kom både en, två och tre provsmakare under dagen. Vi avslutade med att alla fick göra sin egen pizza i ugnen. Hur gott som helst. Och skönt att vila fötterna med god mat efter en lång dag.
 
Recept | baka mjukkakor, baka tunnbröd, bakugn | | Kommentera |
Upp