Lapptäcksboll

En av de klassiska teknikerna för att göra lapptäcken är att sy ihop sexkantiga bitar av resttyger. Det är svårt att göra på maskin och därför krävs en hel del handsömnad. Krångligt tänkte jag först men blev sedan nyfiken på exakt hur krångligt. Jag menar hur svårt kan det vara? Att göra en boll kändes som ett ganska lagom stort projekt.
 
 
Min boll består av tolv stycken femkanter och tjugoen stycken sexkanter. Alla har sidmåttet 3,5 cm. Den färdiga bollen är stor ungefär som en handboll. Kanske lite större. Jag använde mig av ett tyg till femkanterna och en blandning av olika tyger till de andra bitarna. För att underlätta sömnaden så används mallar i kartong. Ta ett gammalt cornflakespaket, baksidan av ett collegieblock eller liknande. Klipp ut mallarna och vik tyget runt mallarna. Ett strykjärn är ett bra hjälpmedel för att få snygga hörn. Det underlättar också att tejpa fast sömsmånen mot baksidan.
 
 
Lapparna sys ihop som en "blomma" med en femkant i mitten med sexkanter runt om. Fortsätt att sy ihop lapparna och ta bort kartongbitarna när de är ihopsydda i alla sidor. Mallarna kan återanvändas till nya lappar.
 
 
Lapparna sys ihop räta mot räta. Jag använde vit tråd överallt och sydde med kaststygn och dubbel sytråd. Kartongbitarna gör att sidorna blir lika långa och att det blir lättare att sy. Hörnen blir väldigt raka och fina. Som vanligt är det förarbetet som avgör hur lätt det är att göra resten. Det är värt att lägga lite tid på att se till att mallarna är exakt lika stora.
 
 
Fortsätt sy tills alla sömmar är sydda utom en. Ta bort alla kartongbitar och vänd bollen ut och in genom hålet. Stoppa den med valfri stoppning och sy ihop.
 
Hur svårt var det då? Inte så värst faktiskt. Tog inte längre tid än att sticka eller virka. Och det är ett handarbete som är lätt att ta med sig. Så kanske blir det ett större projekt i framtiden.

Sömnad | D.I.Y, D.I.Y., DIY, boll barn, lapptäcke, patchwork, patchwork ball, sy boll, tutorial | | 2 kommentarer |
Upp