Hjärtliga grytlappar

Här kommer ett tips som kan passa bra till alla hjärtans dag. Sy fina hjärtformade grytlappar i retro resttyger. Jag gjorde dem inte liksidiga så det blir en höger och en vänster grytlapp. De blir lite mer lätthanterliga då men det funkar säkert lika bra att göra dem som ett vanligt hjärta. Jag måttade efter min hand när jag ritade mönstret som du hittar här.
 
 
Jag valde att använda två olika tyger till varje grytlapp. Till varje grytlapp behövs två hjärtformade bitar av samma tyg. Se sidan 1 på mönstret. Sedan behövs också två bitar av halva hjärtat i det andra tyget. När jag klippte ut lade jag dem mot en vikt kant så att de också i praktiken blir dubbla. Se sidan 2 i mönstret. Till fyllning använde jag tre lager bordsfilt. Det räcker säkert med två lager men jag är rädd för värme så jag tog i lite. Tänk på att tvätta både tyger och bordsfilt innan du syr eftersom de kan krympa väldigt mycket och olika. När jag klippte tygerna lade jag till en rejäl sömsmån. Det behövs inte för fyllningen. Börja med att sy fast fyllningen i tyget. Jag sydde två hjärtfomade sömmar mitt på för att fyllningen ska hålla sig på plats.
 
 
Lägg sedan en bit stoppning mitt i "viket" på de två bitar som bildar baksidan. Stoppningen på baksidan är bara utfyllnad som göra att grytlappen är skönare att ha på sig. Det går säkert att hoppa över den. Jag använde en tunnare och fluffigare fyllning som blivit över efter ett lapptäcksprojekt. Sy en raksöm vid kanten genom både tyg och stoppning.

 
De två bitarna placeras sedan på rätsidan av den andra hjärtbiten. Jag nålade framför allt fast bitarna i mitten så att de skulle ligga rakt. Sy sedan fast bitarna med en raksöm längst ut i kanten.
 
 
Baksidan läggs sedan med rätsidan mot rätsidan på den stoppade framsidan. Sy ihop grytlappen med en söm runt om. Lämna öppet en bit så att grytlappen går att vända rätt. Se till att det finns tillräckligt med sömsmån runt stoppningen så att det inte blir knöligt när du vänder på den. Det var otroligt svettigt innan jag fick grytlapparna rättvända. Kanske är det lättare att helt enkelt sätta kantband. Å andra sidan blev det färdiga resultatet väldigt fint så det kan vara värt mödan.
 
 
Fäst en ögla till upphängning och sy igen hålet så är det hela klart.
 
 
Gratis mönster, Sömnad | D.I.Y, gratis mönster, pyssel, retro tyg, sy enkelt, sy grytlapp, sy grytlappar | | Kommentera |
Upp