Toppluva

Till en av julstrumporna sydde jag en toppluva. Mönstret finns här. Skriv ut det på A3 papper. Ändra storlek efter tycke och smak. Det är lätt att göra den både bredare och längre om man vill. Mät huvudstorleken och anpassa sedan mönstret.Tänk på att mössan kommer att bli dubbel.
 
 
Lägg ut mönstret på ett dubbelvikt tyg. Ena sidan från punkt A till punkt B ska ligga mot den vikta kanten.Klipp ut. Vänta med att klippa bort de streckade "tårtbitarna". Sy sedan en söm från A till B. Jag använder en söm som både syr raksöm och kastar kanterna samtidigt. Jag har ingen overlockmaskin men den sömmen funkar bra.
 
 
Klipp sedan ut två stycken "tårtbitar" i mössan enligt mönstret. Sy sedan ihop det ena hålet från punkt C till C i ena änden av mössan. Vänd hela mössan ut och in så att rätan kommer utåt. Sy ihop det andra hålet från punkt D till D. Stoppa in den ena mössan i den andra. Nu har du en mössa med dubbelt tyg. Lätt som en plätt. Bara tre sömmar!
 
 
Gratis mönster, Sömnad | D.I.Y, gratis mönster, mönster gris, mössa, sy, sy mössa, sy toppluva, toppluva | | Kommentera |
Upp