Självvattnande kruka. Typ

Självvattnande krukor är jättebra. Tyvärr är de ofta väldigt fula. Jag har hittat på ett eget alternativ som jag tycker fungerar bra.
 
 
Standardregeln när det gäller krukodling är att alltid göra hål i botten på krukorna. Annars kan växterna drunkna. Jag brukar göra dräneringshålen en bit upp, på sidan istället. Då kan vatten samlas i botten av krukan. Däremot rinner det ut ifall det skulle nå en viss höjd och riskera att bli för mycket.
 
 
Det fungerar så klart bara på krukor som inte har några hål redan från början. Här har jag använt en låda från den lokala pizzerian. Jag brukar fylla upp krukan med lecakulor i botten, ända upp till dräneringshålen ungefär. Sedan lägger jag en bit fiberduk ovanpå. Se till att placera ett rör i krukan innan den fylls upp med jord. En bit gummislang fungerar perfekt till exempel. Det går inte att sätta ner den i efterhand eftersom den då blir full med jord. Planera plantan som vanligt.
 
 
Jag har planterat en busktomatplanta. De vill ha mycket vatten och då är det perfekt med den här typen av plantering.
 
 
Jag brukar vattna som vanligt på jorden men också fylla på med vatten genom röret. Då samlas vatten i botten av krukan och tomaten torkar inte ut så lätt. Fiberduken hindrar rötterna från att växa neråt.
 
Odling | Odla på balkong, kruka, odla, självvattnande, tomat | |
Upp