Adresslappar

Den som inte vann tävlingen men ändå vill ha en adresslapp kan ta hjälp av den här beskrivningen och sy en egen. Eller så går det att beställa en av mig. Jag är så kopiöst dyr i drift bara :)
 
Det gick åt en hel del tankemöda på att fundera ut den här modellen. Jag gjorde två misslyckade försök innan jag till slut kom fram till ett ganska bra resultat. Förslag på mönster finns här men det går nog lätt att rita ett eget. Går det inte att öppna länken så skriv en kommentar så lägger jag ut en bild istället.
 
 
Adresslappen består av två delar, en famsida och en baksida som vändsys var för sig. De sys sedan ihop till en helhet. Den ena sidan har ett "fönster" där adressen syns. "Fönstret" kan du välja på vilken av sidorna som du tycker passar bäst. Jag har testat båda.
 
Jag använde följande material:
- Tunnt bomullstyg
- Vliseline (behövs inte om du använder kraftigare tyg)
- Plast (t.ex. overheadfilm)
- Öljett
 
Klipp ut två bitar av framsidan och två sidor av baksidan i både tyg och vliseline. Vliselinet klipps utan sömnsmån. Klipp ut en del av plastfilmen till "fönstret". Stryk fast vliselinet på avigsidan på alla fyra bitar.

 
Lägg ihop framsidorna räta mot räta och sy längs med kanten av vliselinet. Lämna en öppning längst ned så att du kan vända den ut och in senare. Markera vart fönstret ska vara och klipp ut ett hål. Tänk på att lämna sömnsmån. Gör sneda klipp i hörnen så att det går att vika in sömsmånen.
 
 
Vänd alltihop ut och in så att rätan kommer fram. Klipp bort överflödig sömnsmån och peta ut hörnen. Stryk så att det blir platt. Vik in kanterna där fönstret ska sitta. Stryk igen.
 
 
Peta in plastfilmen mellan tyglagren på framsidan. Sy en stickning längs med kanten längs fönstret. Sy genom båda tyglagren och plasten samtidigt.
 
 
Sy sedan ihop bitarna till baksida, räta mot räta. Lämna en öppning längst ned så att du kan vända allting rätt. Klipp bort överflödig sömsmån. Vänd allt rätt och peta ut hörnen. Stryk så att det bli platt. Sy en söm längst upp på baksidan.
 
 
Vik in sömnsmånen längst ned på både fram och baksida och stryk så att det blir platt. Lägg fram och baksidan på varandra och sy ihop dem med en söm längs kanten runt om hela adresslappen. På så sätt syr du också ihop öppningarna längst ned.
 
 
Det är viktigt att vara nog vid tillklippning och sömnad så att fram och baksida blir exakt lika stora. Annars kommer de inte att passa i slutet när de ska sys ihop.
 
 
Slå sedan en öljett i den övre delen av adresslappen och fäst med band, gummiband, buntband eller annat spänne. Bara att fylla på med kontaktinformation sedan. En mall finns att skriva ut här. För den som vill resa med stil kanske det skulle det vara fint med ett matchande kit i samma tyg t.ex. ett bagageband, sovmask, necessär och tvättpåse.

 
Sömnad | D.I.Y, D.I.Y., DIY, adresslapp, adresstag, free pattern, gratis mönster, tag, tags, tutorial | |
Upp