Gör en egen pekbok. Tema böcker - Monthly Makers

När tjorven var mindre fick han en egen pekbok som är hemmabygd. Basen är en svart pärm som är inköpt på ett kontorsvaruhus. Den är i storlek A5 och med plastade sidor. Jag tänkte att det är bra om den tål att bli tuggad och dregglad på.
 
Temat för boken är den närmaste familjen med bilder på mamma, pappa, mormor, morfar, farmor, farfar, kusiner och deras föräldrar. Och en bild på honom själv såklart. Jag skrev ut bilder på en vanlig skrivare. Pappret lades sedan i lamineringsfickor och kördes genom en lamineringsmaskin. Vi har en på jobbet som jag lånade. Fördelen med att laminera bilderna är att de blir inplastade och står emot både vassa barntänder och de mest ambitiösa försöken att riva dem i bitar. 
 

 
Efter ett tag så utökade jag bilderna med sådant som jag visste att ha skulle känna till eller sådant som han gillar. Idag är det ju superlätt att hitta bilder på nätet med djur, fordon, vardagssaker m.m. Det går till och med att hitta precis de skor och exakt den tandborste han har själv. Det går också att lägga till bilder på favoritplatser som lekparker eller hem som vi brukar hälsa på. Pekboken kan också bli ett sätt att kommunicera med barnet. När vi t.ex. ska åka till farmor och farfar har vi kunnat visa vart vi ska åka innan. Små barn förstår oftast bilder innan de förstår ord. 
 
 
Exakt så här rolig är boken.
 
 
Detta blir mitt bidrag till Monthly Makers. Månadens tema är böcker. 
Blandat | D.I.Y, D.I.Y., DIY, baby, barn, bilder, bok, gör, laminera, pekbok, pärm | |
#1 - - Alicia:

Så fint med en personlig pekbok och pedagogiskt klokt med bilder som är relevanta för barnet - både vad gäller innehåll och utformning :) Toppen!

Svar: Tack :) /Sara
Sara Nordström

#2 - - Helga:

Alltså gullig!! Vi har en sån bok på g men har inte kommit till skott än. Har dock gjort flera vanliga fotoalbum som vi tittar i nästan varje dag :)

Svar: Great minds think alike :) Vi har haft mycket roligt med den faktiskt /Sara
Sara Nordström

#3 - - Katarina:

Vilken glädje i den bilden, underbart!

Jag har börjat spara bilder til just en sådan pärm men har varit lite osäker på detta med laminering. Du har inte upplevt att kanterna och hörnen blir vassa?

Svar: Hej. Och tack vad glad jag blir. Lamineringsfickorna har lätt rundade hörn som en kan utnyttja. Det krävdes lite tankearbete när jag lade in bilderna så att de rundade hörnen skulle hamna i ytterkanten på sidorna. Så det kan vara bra att ha lite extra material. Jag antar att det går att runda av hörnen med en sax också. Jag lät de mer vassa hörnen vara in mot pärmens rygg och tycker inte att det gjort något. Lycka till /Sara
Sara Nordström

#4 - - Julia:

Vilken kul ide! Bra julklapps tips :) så smart när man kan byta ut och fylla på med bilder vartefter!

Svar: Tack. Kul att höra. /sara
Sara Nordström

#5 - - Johanna:

Superbra ide’!

Upp