Kalasskjortan

Här kommer ett projekt som jag sydde för länge sedan. Det är Håkan Hellström-skjortan från boken "Sy barnens första garderob". Min sambo är inte ett fan så jag får inte säga Håkan Hellström-skjortan. Ungefär som ett fult ord tydligen...
 
 
Det är en klassisk sjömansskjorta i lite modern tappning. Till en början tyckte jag att den såg lite väl enkel ut. Jag tyckte att sprundet såg för simpelt ut och oroade mig för att det skulle glipa. Det gör det inte. 
 
 
Tyget är en en vit lakanslärft från ett äldre lakan. Det är ett jättefint tyg men jag ångrar att jag inte köpte ett fint skjorttyg istället, eller köpte en skjorta på loppis. Den förtjänar ett tunnare och smidigare tyg. Modellen har dubbla ok både fram och bak vilket gör att skjortan ändå får stadga och form.
 
 
Kragen är sydd i ett marinblått bomulltyg som jag fått av en kollega. De vita ränderna är tunna, vita sidenband som jag först limmade försiktigt med limpenna och sedan sicksackade fast. Se till att det blå tyget inte fransar sig för små, små bitar av blått ludd ramlade ner mellan de två tyglagren på oket och lyste igenom. Det var lite pilligt att få bort i efterhand. 
 
 
Skjortan är lättsydd men kräver lite tid. Den har fina stickningar som går att hoppa över men resultatet blir otroligt fint så det är lätt värt det. Ärmarna har en slags fuskmanchett som är väldigt enkel att sy. Jag tycker att det blev väldigt fint också. Knapparna gjorde också det lilla extra för skjortan. 
 
Det är kul att få sy kalaskläder till killar också. Tycker att det är torftigt på den fronten ibland. Och jag är glad att jag sydde den i en så pass stor storlek att han kunnat ha den länge. Hoppas att den passar till jul fortfarande. 
 
 
Sy till barn, Sömnad | barn, barnens, första, garderob, hellström, håkan, kalasskjorta, pojkar, sailor, sjömansskjorta, skjorta, sy, till | |
Upp